Mittatilauspainehousujen vaikutukset palautumiseen kaksi vuorokautta hypertrofisen, maksimivoima- ja nopeusvoimakuormituksen jälkeen - Metsäranta, Lennu (2015)
Metsäranta, Lennu 2014. Mittatilauspainehousujen vaikutukset palautumiseen kaksi vuorokautta hypertrofisen, maksimivoima- ja nopeusvoimakuormituksen jälkeen, 41 s. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mittatilaustyönä tehtyjen kompressiohousujen (Lymed Oy) vaikutuksia isometrisen voimantuoton, vastus lateraliksen paksuuden, testosteroni- ja kortisolipitoisuuksien, kreatiinikinaasipitoisuuksien ja subjektiivisen lihaskivun tunteen palautumiseen hypertrofisen, maksimivoima- ja nopeusvoimakuormituksen jälkeen 48 h. Koehenkilöinä oli 15 urheilua harrastavaa miestä (25.9±1.0 v, 181.2±7.7 cm, 79.6±6.4 kg). Koehenkilöt suorittivat kuormitukset palautuen sekä housuilla että ilman housuja, toimien omana kontrolliryhmänään. Hypertrofinen kuormitus aiheutti kuormituksista suurimmat akuutit hormonivasteet, suurimman laskun isometrisessä voimantuotossa, suurimman lihasturvotuksen ja suurimman lihaskivun tunteen. Kompressiohousuilla palauduttaessa hypertrofisen kuormituksen jälkeen isometrinen voimantuotto palautui 4.4 % enemmän 24 tunnissa (P=0.034) ja 7.4 % enemmän 48 tunnissa (P=0.012) verrattuna kontrollitilanteeseen. Lihasturvotus oli merkitsevästi pienempää 24 h ja 48 h hypertrofisen kuormituksen jälkeen kompressiotilanteessa (p<0.01) ja 48 h nopeusvoimakuormituksen jälkeen (p<0.01). Subjektiivinen tunne lihaskivusta oli merkitsevästi pienempää 24 h maksimivoimakuormituksen jälkeen (p =0.013) ja lähes merkitsevästi pienempää 48 h hypertrofisen kuormituksen jälkeen (p=0.089). Kreatiinikinaasipitoisuus 48 h hypertrofisen kuormituksen jälkeen oli lähes merkitsevästi pienempää kompressiotilanteessa (p=0.074). Testosteronipitoisuus oli alentuneena lepotasoon verrattuna vielä 48 h kuormituksesta kun palauduttaessa ei käytetty kompressiohousuja (p<0.05). Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että mittatilaustyönä tehdyt kompressiohousut vaikuttavat positiivisesti palautumiseen raskaan voimaharjoituksen jälkeen. Kompressiohoitoa voidaan suositella varsinkin huippu-urheiluun lajeihin, jotka aiheuttavat voimantuoton heikkenemistä, lihasvaurioita, lihasturvotusta ja lihaskipua, joko harjoituskaudella tai kilpailukaudella.