Från badet till livet : deltagarnas tankar om språkbad - Itämäki, Pauliina (2015)
Tutkielmani tarkoituksena oli selvittää entisten kielikylpyoppilaiden ajastuksia kielikylpypajois-taan sekä sen vaikutuksista nykyhetkeen. Vastaajat olivat osallistuneet kokoaikaiseen kielikyl-pyopetukseen Pietarsaaressa 1998 - 2009. Aineistonkeruu tapahtui kvalitatiivisella teemahaastattelulla talvella 2015, jolloin haastattelin kolmea suomenkielistä entistä kielikylpyoppilasta. Kysymykset haastatteluissa koskivat heidän omia kielikylpykokemuksiaan, kielikylpyä yleisellä tasolla sekä nykyhetkeä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että entisillä kielikylpyoppilailla oli positiivisia muistoja kieli-kylvystä ja he uskovat, että se on vaikuttanut heidän valintoihinsa peruskoulun jälkeen. Negatii-visten asioiden esittäminen tuntui heistä vaikealta, sillä heillä ei ole kokemusta tavallisesta opis-kelusta normaalilla luokalla. Toisin sanoen heillä ei ole mitään mihin verrata kokemuksiaan. Opinto-ohjauksen painottuminen suomenkielisiin jatkokoulutusvaihtoehtoihin luettiin huonoksi asiaksi kuten myös yläasteen vähäinen opetus ruotsiksi. Positiivisina asioina tulee esille käytän-nöllisen kielitaidon saavuttaminen, joka on välttämätön Pietarsaaren alueella työskennellessä. Tutkimuksen voisi toteuttaa isommassa mittakaavassa, jotta saataisiin luotettavampi tulos. Vas-taajien negatiivisten ja positiivisten vastausten perusteella voitaisiin luoda jatkokysymyksiä seu-raavaa tutkimusta ajatellen.