En lexikal-semantisk analys av språket i finlandssvenska och sverigesvenska bostadsannonser - Räsänen, Sandra (2015)
Tutkimukseni tarkoituksena oli selvittää kielellisiä eroja ja yhtäläisyyksiä suomenruotsalaisten ja ruotsinruotsalaisten asuntoilmoitusten välillä. Keskityin erityisesti tutkimaan ilmoituksissa käytettäviä termejä, välittäjien esiintuomia houkuttelevia tietoja asunnoista ja heidän käyttämiään vaikuttavia ilmaisuja sekä adjektiivien käyttöä. Aikaisempaa tutkimusta ei tietoni mukaan ole tehty tästä aiheesta. Tutkimuksen materiaali koostui 46 asuntoilmoituksesta, joista puolet oli suomenruotsalaisesta sanomalehdestä, Hufvudstadsbladetista, ja puolet ruotsalaisen sanomalehden, Dagens Nyheterin, asuntoliitteestä. Tulokset näyttivät, että suomenruotsalaisten ja ruotsinruotsalaisten asuntoilmoitusten terminologiassa on muutamia eroja melko monien yhtäläisyyksien lisäksi. Esimerkiksi suomenruotsalaisissa ilmoituksissa käytetty sanerad/sanering (suomeksi saneerattu/saneeraus) ei käytetä ruotsinruotsissa samassa merkityksessä kuin suomenruotsissa. Suomessa ja suomenruotsissa saneeraaminen tarkoittaa rakennuksen korjaamista, uusimista tai kunnostamista kun taas ruotsinruotsissa se tarkoittaa syöpäläisten hävitystä tai kosteusvaurioiden korjaamista. Ruotsinruotsalaisissa ilmoituksissa käytettiin hieman enemmän vaikuttavia ilmaisuja ja niissä myös kerrottiin enemmän asunnon lähipiiristä ja varusteluista. Esimerkiksi suomenruotsalaisissa ilmoituksissa oli vain yksi viittaus asunnon lähistöllä kulkeviin yleisen liikenteen vaihtoehtoihin kun taas ruotsinruotsalaisissa ilmoituksissa kerrottiin liikennevaihtoehtojen lisäksi esimerkiksi kouluista, kaupoista ja uimarannoista. Adjektiivien käyttö oli myös monipuolisempaa ja runsaampaa ruotsinruotsalaisissa ilmoituksissa. Suomenruotsalaisissa ilmoituksissa käytetyt adjektiivit olivat hieman virallisempia.