Les caractéristiques de l'humour noir dans Le Magasin des Suicides de Jean Teulé - Janger, Heli (2015)
Työn aiheena oli mustan huumorin piirteiden tutkiminen Jean Teulén teoksessa Le Magasin des Suicides. Tutkielmassa haluttiin selvittää, millä keinoin tutkittavassa kirjassa on onnistuttu kirjoittamaan vakavista aiheista kevyeen ja huvittavaan sävyyn. Toisin sanoen, tavoitteena oli tunnistaa kirjasta ne ominaisuudet, jotka sallivat teoksen kategorisoinnin mustan huumorin genreen. Tutkielman teoriaosassa esitellään mustan huumorin pääpiirteitä ja vertaillaan sitä satiiriin sekä muihin samankaltaisiin huumorin lajeihin. Teoria pohjautuu pääasiassa Patrick O’Neillin, Leonard Feinbergin sekä Stefano Brugnolon teoksiin ja artikkeleihin. Teoriaosan jälkeen esiteltiin tutkimuksen kohteena oleva teos pääpiirteittäin. Analyysi toteutettiin poimimalla tekstistä esimerkkejä ja katkelmia, jotka ilmentävät mustalle huumorille ominaisia piirteitä. Selkeimmät kirjassa esiintyneet ominaisuudet olivat todellisuuden vääristäminen (välinpitämätön yhteiskunta, päinvastainen arvomaailma ja ilmastonlämpenemisen turmelema ympäristö) sekä tabuiksi luokiteltavien aiheiden (itsemurha ja kuolema) arkipäiväinen käsittely. Eri huumorilajien yhdistely todettiin yhdeksi keinoksi kirjoittaa tabuista tavalla, joka sallii niille nauramisen ilman syyllisyydentunnetta. Myös kirjan tapahtumien sijoittuminen vääristettyyn maailmaan estää lukijan samaistumista tapahtumiin, minkä vuoksi vakaville aiheille on helpompi nauraa.