Kohti ikuista rauhaa : Immanuel Kantin rauhanteoria - Vuorinen, Atte-Eemeli (2015)
Immanuel Kant esittää teoksessaan "Ikuiseen rauhaan" ajatuksensa valtioiden välisestä rauhasta. Kantin esitys koostuu alustavista ja lopullisista määrityksistä, kahdesta lisäyksestä sekä politiikan ja moraalin suhteen pohtimisesta. Tarkastelen ensin yksityiskohtaisesti Kantin näkemysten pohjalta muotoutuvaa, varsin länsimaisille arvoille perustuvaa rauhanteoriaa. Tämän jälkeen käsittelen Kantista esitettyjä tulkintoja, joissa muun muassa pohditaan oliko Kant maailmanvaltion kannalla vai ei, nähdään Kant sekä oikeutetun sodan että ikuisen rauhan teoreetikkona ja muodostetaan kokonaisvaltainen näkemys Kantin rauhanteoriasta. Esittelen myös tulkintoja, joissa käsitellään Kantin teoksen tärkeitä teemoja, kuten maailmankansalaisuutta, politiikan ja moraalin suhdetta sekä päätösten julkisuutta. Pyrin myös osoittamaan, että Kantin merkitys länsimaisille arvoille ja demokraattisen rauhan perinteelle on ollut suuri ja että Kantin näkemys rauhasta on relevantti myös 2000-luvulla.