Sosiaalisen median tiedonlouhinta - Kronqvist, Jeremias (2015)
Sosiaalisen median palveluiden suosio on kasvanut viime vuosien aikana merkittävästi. Eri palveluissa tuotetun datan määrä kasvaa jatkuvasti, ja se on tehnyt sosiaalisen median datasta olennaisen tiedonlouhinnan lähteen. Tässä kandidaatintutkielmassa selvitettiin mitä sosiaalisen median tiedonlouhinnalla voidaan saavuttaa eri aloilla, sekä mitä haasteita sen toteuttamiseen liittyy. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena. Keskeisinä tuloksina todettiin, että sosiaalisen median tiedonlouhintaan voi-daan hyödyntää laajasti eri aloilla. Sosiaalisen median data voi tarjota tietoa käyttäjien toimista oikeassa elämässä, ja sen vuoksi sosiaalisen median dataa pyritään hyödyntämään. Sosiaalisen median tiedonlouhinta voi tarjota vas-tauksia esimerkiksi kuluttajakäyttäymisestä, käyttäjien keskenäisestä vuoro-vaikutuksesta, äänestyskäyttäytymisestä, rikoksentorjunnanasta sekä katastro-finhallinnasta. Sosiaalisen median tiedonlouhinnan haasteet liittyvät louhitta-van datan ominaisuuksiin sekä käyttäjien yksityisyyteen. Data voi esiintyä sosiaalisessa mediassa useassa eri muodossa, ja relevantin datan määrittelemi-nen ja rajaaminen voi osoittautua vaikeaksi. Myös datan alkuperän ja oikeelli-suuden selvittäminen voi osoittautua haasteelliseksi. Käyttäjien yksityisyyden takaaminen henkilökohtaisen datan tiedonlouhinnassa voi osoittautua haas-teelliseksi, erityisesti kun käyttäjiä profiloidaan verkostonsa ja muiden sosiaa-lisen median palveluiden kautta.