Seutukuntien lähtö- ja tulomuuton välinen yhteys Suomessa - Järvenpää, Johanna (2015)
Tutkimuksen aiheena on seutukuntien lähtö- ja tulomuuton välinen yhteys Suomessa vuosina 1994–2012. Yhteyttä tutkittiin korrelaation avulla. Tulokseksi saatiin, että seutukuntien lähtö- ja tulomuuttoasteiden välillä on Suomessa huomattava positiivinen korrelaatio. Muiden muuttoliikkeiden välisten suhteiden osalta Suomessa havaittiin positiivinen korrelaatio tulo- ja nettomuuttoasteiden välillä sekä negatiivinen korrelaatio lähtö- ja nettomuuttoasteiden välillä. Lähtö- ja tulomuuton välinen tarkastelu jaettiin vuosittaisten korrelaatioiden perusteella kahteen ajanjaksoon. Molemmilta ajanjaksoilta tutkittiin erikseen, kuinka seutukunnat sijoittuvat kun niitä ryhmiteltiin lähtö- ja tulomuuttoasteiden perusteella. Tuoreimman ajanjakson osalta tutkittiin myös seutukuntien muuttoasteita selittäviä tekijöitä. Tutkimuksen perusteella seutukuntien eri sektoreiden työllistävillä rooleilla näytti olevan vaikutusta seutukuntien sijoittumiseen. Korrelaatiotarkasteluja tehtiin myös koulutusasteittain sekä ikäryhmittäin. Koulutustasojen osalta huomattiin korkein positiivinen korrelaatio pelkän peruskoulun suorittaneiden lähtö- ja tulomuuttoasteiden väliltä. Ikäryhmittäisissä korrelaatiotarkasteluissa huomattiin, että suurin positiivinen korrelaatio seutukuntien lähtö- ja tulomuuttoasteiden välillä on 45–64-vuotiaiden ikäryhmässä. Nuorten (15–24-vuotiaat) ja keskiasteen tutkinnon suorittaneiden muuttoliikkeet näyttävät eroavan huomattavasti muista ikä- ja koulutusryhmistä.