Pispalan feimi : turvaton maisematahra vai kulttuuriympäristö? - Ylinen, Kai (2015)
Tampereen kaupunki on asettanut vireille Santalahden entistä teollisuusaluetta koskevan asemakaavan muutoksen. Kaupunki pyrkii muuttamaan joutomaan viihtyisäksi asuinalueeksi. Santalahden on katsottu rakennusperintönsä ja teollisuushistoriansa vuoksi olevan arvokas kulttuuriympäristö, joka halutaan säilyttää kaavassa fragmentteina. Teollisuushistorian lisäksi alueella esiintyy valtava määrä graffititaidetta ja graffitikulttuurin ympärille muodostunutta toimintaa (Pispalan feimi). Sitä ei ole tunnustettu osaksi kulttuuriympäristöä, eikä sitä haluta säilyttää. Tämän pro gradu -työn tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä alueen graffititaiteen ja sitä ympäröivän yhteisöllisen toiminnan arvoista. Työ avartaa keskustelua kulttuuriympäristön arvoista osana kestävää kehitystä. Mikä tekee alueesta arvokkaan kulttuuriympäristön? Mikä koetaan säilyttämisen arvoiseksi kulttuuriperinnöksi?