Oman kullan monet nimet : kumppanin nimitysten tilanteinen variaatio - Hassinen, Hanna (2015)
Tutkielmassa tarkastellaan, millaisia nimityksiä suomenkieliset puhujat käyttävät kumppaneistaan eli seurustelu-, avo- tai aviosuhteidensa toisesta osapuolesta, miten nämä nimitykset vaihtelevat eri konteksteissa sekä sitä, mitkä tekijät vaihteluun vaikuttavat. Tarkastelu keskittyy erityisesti tilanteiseen vaihteluun, joskin huomiota kiinnitetään myös runsaasti esiintyvään käyttäjäkohtaiseen vaihteluun. Teoreettisena pohjana tutkielmassa toimii sosiolingvistinen variaationtutkimuksen perinne, jolle rakentuvat niin aineiston keruussa toimineen kyselylomakkeen muotoilu kuin varsinainen analyysi.