Kestääkö verkko? : sairaan tai vammaisen lapsen perheen tukiverkoston muodostuminen - Nystedt, Ursula (2015)
Tutkimus selvittää perheiden kokemuksia tuesta, jota heille oli tarjottu sairaan tai vammaisen lapsen syntyessä sekä muissa perheen elämänkaaren eri vaiheissa. Tutkimuksessa selvitettiin myös tukeen kohdistuvia toiveita sekä vertaistuesta kertyneitä kokemuksia. Tutkimus toteutettiin haastattelemalla neljää sairaan tai vammaisen lapsen perhettä. Aineisto analysoitiin jakamalla perheen kehitysvaiheet viiteen luokkaan: 1. Vauvaikäisen lapsen perhe, 2. Leikki-ikäisen lapsen perhe, 3. Kouluikäisen lapsen perhe, 4. Maailmalle lähtevän nuoren perhe ja 5. Ikääntyvä perhe. Perheelle tarjottua tukea, siihen kohdistuneita toiveita sekä perheiden kokemuksia vertaistuesta tarkasteltiin näiden viiden luokan näkökulmasta. Tutkimusmenetelmänä käytettiin sisällön analyysiä. Löydösten perusteella useimmiten perheet kokevat, että liikuntavammaisille tarkoitettu fysioterapeuttinen tuki on järjestetty tarpeita vastaavaksi ja lapsen hyvän itsetunnon kehittymistä ja perhettä tukevaksi. Erilaisten tukien saaminen olisi kuitenkin tehtävä perheille selkeämmäksi esimerkiksi palveluohjauksen avulla. Koulun tuki perheille oli haastateltujen perheiden mielestä vaihtelevaa. Perheet kokevat, että akateemisiin taitoihin panostetaan paljon, ehkäpä jopa arjen hallinnan taitojen oppimisen kustannuksella. Vertaistuki koettiin antoisaksi ja vahvaksi, se voi kulkea perheiden eri elämänvaiheiden läpi koko lapsen kasvun ajan ja tukea elämän haastavissa muutosvaiheissa.