Miten organisaatiokulttuurin eettisyys on yhteydessä koulupsykologien organisaatioon sitoutumiseen ja työpaikanvaihtoaikeisiin? - Lappalainen, Outi (2015)
Tutkimuksessa selvitettiin koulupsykologien organisaatiokulttuurin eettisyyden yhteyttä heidän organisaatioon sitoutumiseensa ja työpaikanvaihtoaikeisiinsa. Huhtikuussa 2014 toteutettuun kyselytutkimukseen osallistui 270 koulupsykologia. Vastanneista valtaosa (94 %) oli naisia. Regressioanalyysin tulokset osoittivat, että vanhemmat, vakituisessa työsuhteessa työskentelevät ja pidemmän ajan nykyisessä työpaikassaan työskennelleet koulupsykologit olivat voimakkaammin sitoutuneita organisaatioonsa ja heillä oli vähemmän työpaikanvaihtoaikeita kuin nuoremmilla, määräaikaisessa työsuhteessa työskentelevillä ja lyhyemmän ajan nykyisessä työpaikassaan työskennelleillä koulupsykologeilla. Regressioanalyysin tulokset osoittivat lisäksi, että mitä paremmaksi koulupsykologit arvioivat organisaationsa eettisen kulttuurin, sitä sitoutuneempia he olivat organisaatioonsa ja sitä vähemmän heillä oli työpaikanvaihtoaikeita. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että koulupsykologien sitoutumista organisaatioonsa voitaisiin lisätä ja työpaikanvaihtoaikeita vähentää tukemalla eettisten toimintatapojen edellytyksiä organisaatioissa.