Kivijärven yläkoululaisten puheen variaatio - Kinnunen, Emmilotta (2015)
Murteentutkimus on yksi kielitieteen tärkeimmistä aloista. Murteita on tutkittu paljon, mutta juuri Kivijärven murteesta ei ole aiemmin tehty yksittäistä tieteellistä tutkimusta. Tutkimusaiheenani on kivijärveläisten nuorten puhekieli ja sen vaihtelu. Tutkimuskysymykseni ovat: 1. Kuinka paljon kivijärveläisten nuorten puheessa on vielä jäljellä vanhaa Kivijärven murretta? Mitä murteellisia piirteitä heidän puheestaan on hävinnyt? Mitä piirteitä perinteisestä murteesta on säilynyt? 2. Mitä piirteitä nuorten puheeseen on tullut yleiskielestä tai mahdollisesti muista murteista?