Muhammad Alin nousu poliittiskulttuuriseksi ikoniksi : yhteiskunnallisten taustatekijöiden liikuntasosiologinen analyysi - Marletsuo, Juha (2015)
Urheiluhistorian merkkihenkilöistä puhuttaessa yksi nimi nousee usein ylitse muiden. Nyrkkeilijä Muhammad Ali on olympiavoittaja sekä kolminkertainen maailmanmestari. Alin urheilulliset saavutukset ja meriitit kuitenkin kalpenevat hänen yhteiskunnallisten saavutustensa rinnalla. 1960- ja 1970-luvuilla Muhammad Alista tuli enemmän kuin pelkkä urheilija. Hänestä tuli poliittiskulttuurinen ikoni ja kokonaisen aikakauden kuvajainen. Hänestä tuli myyttinen symboli, jonka tapahtumarikas taival on kiehtonut tutkijoita, toimittajia, historian harrastajia, penkkiurheilijoita sekä viihteentekijöitä jo yli viidenkymmenen vuoden ajan.