Disney-Songs und ihre Übersetzung ins Deutsche : ein Vergleich anhand von ausgewählten Disney-Songtexten - Gruborovics, Réka (2015)
Laulut ovat pitkään kuuluneet olennaisesti osaksi Disney-elokuvia ja niiden juonen kulkua. Ne on myös käännetty elokuvien yhteydessä useille eri kielille ympäri maailman, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan Disney-viihteestä omalla kielellänsä. Tässä kandidaatintutkielmassa käsiteltiin Disney-laulujen laululyriikoiden kääntämistä lähtökielestä englannista saksaan. Tarkoituksena oli selvittää kahden Disneyn Hercules-elokuvasta valikoidun laulun sanoituksia vertailemalla kuinka erilaiset lyyriset elementit, kielelliset vitsit ja erikoisuudet, kuten esimerkiksi puhekieli ja slangi, on ratkaistu saksankielisissä käännöksissä ja miten hyvin ne vastaavat alkuperäisiä tekstejä. Samalla tarkasteltiin käännöksien kulttuurisia vaikutteita ja erilaisten lyyristen ja kielellisten ominaisuuksien viihdyttävyyttä ja vetoavuutta kuulijaan suhteessa alkuperäisversioon. Tutkimusta varten kielelliset ja lyyriset piirteet jaoteltiin viiteen kategoriaan: äänteet ja soinnillisuuteen liittyvät elementit, kuten esim. riimit, metaforiikka, idiomit ja puhekieli, viihdyttävät elementit kuten esim. kielelliset vitsit, sekä intertekstuaalisuus, joista kuhunkin kategoriaan etsittiin lauluteksteistä sopivia esimerkkejä vertailua varten.