Fysioterapian kirjaamisen ilmiö sairaalaympäristössä työskentelevien fysioterapeuttien näkökulmasta - Honkasola, Maarit (2015)
Lähivuosien terveydenhuollon suurimpana haasteena on tarjota koko väestölle sen tarvitsemat laadukkaat terveydenhuoltopalvelut, mikä edellyttää palveluja tuottavien organisaatioiden ongelmatonta kommunikointia ja potilastietojen jakamista. Kansalliseen Terveysarkistoon liittyvän fysioterapian kirjaamismallin kehittämisen tueksi onkin erikoissairaanhoidon tutkimus- ja kehittämishankkeessa pyritty kehittämään fysioterapian kirjaamista ja kirjaamisen laadun arviointia. Tämän työn tarkoituksena oli selvittää mitä fysioterapian kirjaaminen on sairaalaympäristössä eri osastoilla työskentelevien fysioterapeuttien näkökulmasta. Fenomenografiseen tutkimusotteeseen pohjautuvan työn tutkimusaineisto koostui 12 kahdessa eri akuuttisairaalassa työskentelevän fysioterapeutin yksilöllisistä haastatteluista, kun he olivat kirjanneet omaa työtänsä. Analysointi toteutettiin fenomenografisen metodin (Åkerlind 2005) mukaan. Fysioterapeuttien käsitykset fysioterapian kirjaamisen ilmiöstä muodostivat kolme kuvauskategoriaa: Oman työn merkitys osana sairaalan kuntoutusta, Hyvä kuntoutus ja Toimiva ja tuloksellinen kuntoutus. Kriittisten aspektien analyysissä muodostui viisi teemaa; kirjaaminen potilasta varten, tuloksellisuuden kirjaaminen, kuntoutumisen prosessin kirjaaminen, moniammatillinen yhteistyö sekä ammatillinen eettisyys. Oman työn merkitys osana sairaalan kuntoutusta esiintyi lähes kaikkien tutkimuksessa haastatelluiden fysioterapeuttien käsityksessä. Käsitysten mukaan laadukkaalla fysioterapian kirjaamisella oli mahdollista saada arvostusta sekä oman työn oikeutusta sairaalan muulta henkilökunnalta. Ilmiön laajentuessa hyvä kuntoutus kategoriaan käsityksissä korostui oma ja potilaan asiantuntijuus. Selkeä ero edelliseen oli potilaan osallistaminen omaan kuntoutukseensa subjektina. Fysioterapian kirjaamisessa korostui asiantuntijalähtöisyys sekä hyvään hoitokäytäntöön perustuvan fysioterapian merkitys tuloksellisuuteen ja potilaan hyvään pyrkivissä kuntoutustilanteissa. Toimiva ja tuloksellinen kuntoutus tuli esiin vain muutamien fysioterapeuttien käsityksissä kirjaamisesta. Selkeänä erona edelliseen tasoon on pyrkimys toimivaan laajempaan moniammatilliseen yhteistyöhön sekä sen avulla edelleen eettiseen toimivaan kuntoutus työkäytäntöön. Tavoitteena oli laadukkaan ja tuloksellisen kuntoutuksen turvaaminen ja edellytykset siihen olivat olemassa, mutta vasta harva toteuttaa niitä. Tutkimuksen tulokset osoittavat myös, että fysioterapeuttien suorittama fysioterapiaprosessin aikainen kliininen päättely ei tule fysioterapian kirjaamisessa esiin, mikä saattaisi kuitenkin lisätä fysioterapian arvostusta moniammatillisessa työryhmässä. Fysioterapian kirjaamisesta puhuttaessa ei sairaalassa työskentelevien fysioterapeuttien käsityksissä myöskään nouse esiin laadukkaan fysioterapian kirjaamisen antama mahdollisuus oman ammattitaidon tai jopa koko fysioterapian ammattialan kehittämiseen.