Maassa maan tavalla? : eettiset ongelmat ja eettinen kuormittavuus ekspatriaattityössä - Itani, Samir (2015)
Tutkimuksessa on tarkasteltu ekspatriaattien ulkomaankomennuksella kokemia eettisiä ongelmia ja niistä aiheutunutta eettistä kuormittavuutta. Ekspatriaatilla viitataan ulkomaille tietyksi ajanjaksoksi joko itse lähteviä tai organisaation puolelta lähetettäviä työntekijöitä. Eettistä kuormittavuutta on tutkittu aiemmin suomalaisten johtajien keskuudessa (Huhtala ym., 2011), mutta ekspatriaattien kontekstissa aihe on tutkimuskentässä täysin uusi. Tutkimuksen keskeisenä tavoitteena on eettisen kuormittavuuden teoreettinen ja empiirinen tarkastelu. Teoreettista viitekehystä on pohjustettu Jonesin (1991) eettisen päätöksenteon mallilla, Hobfollin (2001) voimavarojen säilyttämisteorialla ja Ronenin sekä Shenkarin (2013) valtioiden klusterimallilla. Tutkimuksessa on lisäksi selvitetty, millainen rooli organisaatioiden IHRM-käytänteillä on eettistä kuormittavuutta arvioitaessa. Teoreettisen viitekehyksen pohjalta on luotu käsitteellinen malli, jota on testattu empiirisesti.