Koettu terveys jäljellä olevan elinajan ennustajana - Tietäväinen, Helena (2015)
Koettu terveys on laajalti käytetty mittari epidemiologisissa ja psykologisissa tutkimuksissa. Sen on todettu ennustavan tulevaa terveyttä, palvelujen käyttöä ja elossa säilymistä ja kuolemaa. Siitä lähtien kun Mossey ja Saphiro1982 havaitsivat koetun terveyden toimivan kuolleisuuden ennustajana, aiheesta on tehty paljon tutkimuksia. Myöhemmät tutkimukset ovat vahvistaneet Mosseyn ja Saphiron tulokset. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää, miten koettu terveys ennustaa jäljellä olevaa elinaikaa eri-ikäisillä miehillä ja naisilla. Tutkimuksen aineistona käytettiin Ikivihreät-projektin aineistoa, joka kerättiin vuonna 1988 Jyväskylässä ja otoksen henkilöitä seurattiin 18.12.2013 asti. Haastatteluun osallistui 589 kotona asuvaa 1904 – 1913-syntynyttä miestä ja naista. Nyt he kaikki ovat kuolleet, joten heidän elinikänsä ovat tiedossa. Aluksi aineistoa tarkasteltiin frekvenssien ja ristiintaulukoinnin avulla. Koettua terveyttä jäljellä olevan elinajan ja pitkäikäisyyden ennustajana (elossa ainakin 90 ikävuoteen asti) analysoitiin lineaarisella ja binäärisellä logistisella analyysillä. Haastatteluhetkellä tutkittavat olivat 74–84-vuotiaita. Keskimääräinen kuolin ikä oli 86- vuotta. Miehistä 18 % ja naisista 36 % eli yli 90-vuotiaaksi. Osallistujista alkumittauksissa terveytensä arvioi hyväksi 33 %, keskinkertaiseksi 40 % ja huonoksi 27 %. Haastatteluhetkellä vanhemmat henkilöt pitivät terveyttään parempana kuin nuoremmat. Koettu terveys ennusti tässä tutkimuksessa jäljellä olevaa elinaikaa senkin jälkeen, kun ikä vuonna 1988, sukupuoli, koulutus, ammatti, kroonisten sairauksien lukumäärä, tupakointi ja liikuntaharrastuneisuus oli vakioitu. Hyvä koettu terveys ennustaa pidempää jäljellä olevaa elinaikaa ja pitkäikäisyyttä ikääntyneillä miehillä ja naisilla.