Kaksoisaxel-hyppy ja siinä vaadittavat fyysis-motoriset ominaisuudet - Laksola, Niina (2015)
Kaksoisaxel on hyppy, joka murrosiän kasvuun ja kehitykseen liittyvien muutosten jälkeen erottaa SM-tason taitoluistelijat muista luistelijoista. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, mitä fyysis-motorisia ominaisuuksia ja taitoja tyttötaitoluistelijalta vaaditaan kaksoisaxelin oppimiseen. Selvitän, millaisia eroja oli sekä fyysis-motorisissa ominaisuuksissa että hyppäämisen taidoissa kaksoisaxelin osaavilla ja sitä vasta harjoittelevilla. Tutkimuksessa pyrin kuuntelemaan myös luistelijoiden omia kokemuksia niistä asioista, jotka olivat heidän omasta mielestään edistäneet tai estäneet kaksoisaxelin oppimista. Valitsin tutkimukseeni ikäryhmän 14–15-vuotiaat tytöt sillä perusteella, että viimeistään siinä iässä erot taitojen oppimisessa alkavat näkyä. Halusin selvittää tutkimuksellani monipuolisen harjoittelun merkityksen, sekä pienestä pitäen aloitetun tavoitteellisen ja suunnitelmallisen harjoittelun merkitystä. Tutkimus oli tapaustutkimus, jossa jokaisen luistelijan tuloksia tarkasteltiin ja analysoitiin yksilöllisesti. Tutkimuksessa oli piirteitä sekä määrällisestä että laadullisesta tutkimustavasta, sillä fyysisten testien tulokset käsiteltiin numeerisesti ja lyhyen teemahaastattelun tulokset haastateltujen luistelijoiden omista oppimiskokemuksista analysoitiin laadullisen tarkastelun avulla sisällöllisesti. Fyysisiä ominaisuuksia ja motorisia taitotekijöitä tutkittiin hyppymattotesteillä (Newtest -kontaktimaton avulla), kuten kevennyshyppy, vapaahyppy ja yhden jalan vauhtihyppy. Hyppymattotestin tuloksia täydennettiin maalla tehtävillä lajiliikkeillä ja jäällä testaten kaksoisaxel-hyppy. Lyhyellä, noin 10 min kestävällä, henkilökohtaisella haastattelulla selvitettiin luistelijoiden omia kokemuksia hypyn oppimista edistäneistä ja haitanneista tekijöistä.