Pitkäaikaistyöttömien aktivointitoimet : pienen kunnan haasteet nyt ja tulevaisuudessa - Portman, Pirjo (2014)
TIIVISTELMÄ PITKÄAIKAISTYÖTTÖMIEN AKTIVOINTITOIMET KUNTANÄKÖKULMASTA Pienen kunnan haasteet nyt ja tulevaisuudessa Pirjo Portman Sosiaalityö Pro gradu -tutkielma Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Jyväskylän yliopisto Ohjaaja: Marjo Kuronen Lokakuu 2014 Tutkimuksessani selvitän Paraisten kaupungin pitkäaikaistyöttömien työllistymistä ja sen vaikutuksia kuntatalouteen. Tutkimuksessa tarkastellaan työttömien aktivointia, kuntouttavan työtoiminnan selvitystä ja työpaikkojen mahdollisuutta ottaa töihin pitkäaikaistyöttömiä. Olen kerännyt aineistoa yhdeksässä asiantuntijahaastattelussa, joita olen tehnyt teemahaastatteluna. Haastateltavina ovat olleet Paraisten kaupungin sosiaalijohtaja, sosiaalilautakunnan puheenjohtaja, sosiaalityöntekijöitä, nuortenpajan toiminnanjohtaja, työllisyyskoordinaattori, työllisyysohjaaja ja muutama esimies kaupungin eri yksiköistä. Aineistona käytän lisäksi Paraisten kaupungin tilastotietoja, joita olen saanut kaupungin tiedostoista sekä Kelan tiedoista. Analysointimenetelmänä käytin sisällönanalyysia. Saatuja tuloksia peilaan aiheesta tuotettuun aikaisempaan tutkimusaineistoon. Tutkimuksen tuloksina todetaan, että Paraisten kaupunki on hoitanut pitkäaikaistyöttömien työllistämisen varsin hyvin verrattaessa naapurikuntien työttömien määriin. Asiaan ollaan panostamassa lisää, jotta kunta välttyisi kohtuuttoman suurilta työttömyyskorvauksista maksettavilta sakkomaksuilta. Kaupungille ollaan myös palkkaamassa henkilö, joka paneutuu aikuisväestön eli yli 29-vuotiaiden työllistämiseen. Aktivointeja ja aktivointisuunnitelmia voidaan tehdä kaikille, joille ne ovat tarpeen. Aktivointisuunnitelmien tekoon osallistuu asiakkaan lisäksi TE-toimiston virkailija sekä työllisyyskoordinaattori tai sosiaalityöntekijä. Suurin puute Paraisten kaupungissa on se, että kaupungista puuttuu pitkäaikaistyöttömien toimintakeskus. Jos pitkäaikaistyöttömät eivät pääse muualle töihin, he voisivat työskennellä toimintakeskuksessa. Keskuksessa olisi paikka myös mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Haastatellessani eri henkilöitä huomasin, kuinka vähän monin paikoin tiedetään kuntouttavasta työtoiminnasta ja pitkäaikaistyöttömien työllistymisestä. Valtion kaavailemat uudistukset työmarkkinatuen rahoitukseen ja kuntien maksuosuuden kasvaminen tuovat lisäpaineita, joten työllistymiseen tulisi panostaa voimakkaammin. Avainsanat: pitkäaikaistyöttömyys, kuntouttava työtoiminta, aktivointi, kuntanäkökulma.