Vanhempien elintapojen yhteydet alakouluikäisten fyysiseen aktiivisuuteen vapaa-ajalla - Nummelin, Emmi (2015)
Emmi Nummelin 2015. Vanhempien elintapojen yhteydet alakouluikäisten fyysiseen aktiivisuuteen vapaa-ajalla. Liikuntakasvatuksen laitos, Jyväskylän yliopisto, Liikuntapedagogiikan pro gradu -tutkielma, 71 s. 2 liitettä. Tutkimukseni tarkoituksena oli selvittää vanhempien elintapojen yhteyksiä alakouluikäisten lasten fyysiseen aktiivisuuteen vapaa-ajalla. Erityisesti tarkastelin vanhempien koulutuksen, fyysisen aktiivisuuden, painoindeksin (BMI) ja tupakoinnin yhteyttä heidän lasten fyysiseen aktiivisuuteen. Tutkimus oli osa Liikkuva koulu –hanketta, jonka tarkoituksena on lisätä liikuntaa lasten koulupäivään. Aineisto on kerätty hankkeen pilottivaiheessa syksyllä 2010 kahdesta alakoulusta LIKES – tutkimusryhmän laatimalla kyselylomakkeella. Kyselyyn vastasi yhteensä 87 4.-5.-luokkalaista oppilasta ja 62 huoltajaa. Aineiston analysointiin käytin IBM SPSS Statistic 20.0 -ohjelmaa. Oppilaiden fyysisen aktiivisuuden kuvailussa käytin frekvenssiä, keskiarvoja ja keskihajontaa. Luokka-asteiden ja sukupuolten välisten keskiarvojen vertailussa käytin riippumattomien otosten t-testiä. Elintapojen ja fyysisen aktiivisuuden välisiä korrellatiivisiä yhteyksiä tutkin Spearmanin korrelaatiokertoimella. Tupakoinnin yhteyttä fyysiseen aktiivisuuteen selvitin yksisuuntaisella varianssianalyysillä (Oneway ANOVA) ja ristiintaulukointia käytin muuttujien jakautumisen selvittämisessä sekä niiden välisten yhteyksien tutkimisessa ja kuvailussa. Tutkimustulosten mukaan 4. ja 5. luokkalaiset liikkuivat (krt/vko) vapaa-ajallaan keskimäärin paljon tai kohtalaisesti. Pojat olivat fyysisesti aktiivisempia kuin tytöt sekä 4. että 5. luokalla tarkasteltaessa sekä liikuntakertojen määrää että useutta. Vanhempien elintavoista fyysisen aktiivisuuden, koulutuksen, BMI:n ja lasten fyysisen aktiivisuuden välillä havaittiin yhteyksiä. Äidin fyysinen aktiivisuus oli positiivisesti yhteydessä lasten fyysiseen aktiivisuuteen. Koulutusta tarkasteltaessa havaittiin äidin koulutuksen olevan negatiivisesti yhteydessä tyttöjen fyysiseen aktiivisuuteen ja isän koulutuksen positiivisesti yhteydessä poikien fyysiseen aktiivisuuteen. Lisäksi molempien vanhempien BMI oli negatiivisesti yhteydessä 5.-luokkalaisten tyttöjen fyysiseen aktiivisuuteen. Äidin BMI oli yhteydessä kolmen eri ryhmän: kaikkien alakoululaisten, kaikkien poikien ja 5. luokkalaisten tyttöjen fyysiseen aktiivisuuteen samansuuntaisesti. Tutkimustulokset osoittavat, että joidenkin elintapojen osalta vanhempien esimerkillä näyttäisi olevan yhteyttä alakouluikäisten lasten fyysiseen aktiivisuuteen vapaa-ajalla. Luonnollisesti perhe on lapselle merkittävä ympäristö, jossa omaksutaan monia elinikäisiä toimintamalleja. Tämä tulee ottaa huomioon lasten fyysisen aktiivisuuden edistämistyössä. Avainsanat: fyysinen aktiivisuus, alakoulu, vanhemmat, elintavat