Ravinnon vaikutuksia valikoituihin verimuuttujiin kansallisen tason miesjalkapalloilijoilla kilpailukaudella - Saarnio, Heidi (2015)
Johdanto. Jalkapalloilijoiden tulee ravitsemuksessaan kiinnittää erityisesti huomiota riittävään energian ja suojaravinteiden saantiin johtuen lajin harjoittelu- ja kilpailuvaatimuksista. Puutteellisella ravitsemuksella sen sijaan voi olla esimerkiksi elimistön immuunipuolustusjärjestelmän toimintaa heikentävä vaikutus ja näin ollen suurentunut riski sairastua infektioihin kauden aikana. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää mahdollisia muutoksia jalkapalloilijoiden valikoiduissa verimuuttujissa kilpailukauden aikana sekä heidän ravinnonsaantiaan. Menetelmät. Tutkimukseen osallistui 22 jyväskyläläistä miesjalkapalloilijaa iältään 24,9 ± 5,6 vuotta. Tutkimus toteutettiin kilpailukauden 2013 aikana, jolloin joukkue pelasi Suomen pääsarjatasolla. Koehenkilöt jakautuivat ravintolisää käyttäneisiin ja kontrolliryhmään, lisäksi kaikkien pelaajien ravinnonsaantia tarkasteltiin kolmen päivän ruokapäiväkirjojen täytön perusteella ja ne analysoitiin hyödyntämällä ravinnonlaskentaohjelmaa. Ravintolisät olivat Kyäni -ravintolisävalmistajan nitraatti- ja antioksidanttiravintolisiä. Verisolunäytteet otettiin kolmelta eri mittauskerralta: kauden alussa, keskivaiheella sekä lopussa ja ne analysoitiin Jyväskylän keskussairaalan laboratoriossa. Tulokset. Punasolujen koon vaihtelu (p<0.001), niiden keskitilavuus (p<0.01) ja trombosyyttien arvot (p<0.001) sekä leukosyyteistä lymfosyyttien (p<0.05) ja basofiilien (p<0.01) määrät laskivat kauden aikana eri mittauskertojen välillä. Sen sijaan leukosyyteistä neutrofiilien (p<0.05) arvot nousivat välimittauksista loppumittauksiin. Antioksidanttilisällä ei ollut merkitsevää vaikutusta verisoluihin ja näin ollen ravintolisää käyttäneiden tulokset eivät eronneet muiden pelaajien arvoista. Pelaajien kokonaisenergiansaanti (2725 ± 592 kcal/vrk) sekä hiilihydraattien saanti (4,2 ± 1,3 kcal/kg/vrk) olivat alle urheilijasuositusten, kun taas proteiinien saanti oli suositusten mukaista (1,6 ± 0,4 kcal/kg/vrk). Mikroravintoaineiden saanti oli yleisten ravitsemussuositusten mukainen tai moninkertainen, mutta jäi monen kohdalla alle urheilijoiden tavoitetasosta. Johtopäätökset. Tämän tutkimuksen perusteella kilpailukaudella saattaisi olla vaikutusta tiettyihin perusverenkuvan muuttujiin. Kauden loppupuolella havaittiin etenkin merkitsevää laskua tiettyjen leukosyyttien arvoissa. On otettava kuitenkin huomioon mahdolliset harjoitusten ja pelien akuutit vasteet kyseisiin arvoihin eri mittauskerroilla. Pelaajien ravitsemuksessa tulee tutkimuksen tulosten perusteella kiinnittää erityisesti huomiota riittävään energiansaantiin, jotta voitaisiin ylläpitää ja saavuttaa paras mahdollinen suorituskykyisyys harjoituksissa ja otteluissa kauden aikana. Mikroravintoaineista etenkin vitamiinien riittävässä saannissa on pelaajilla parannettavaa, mikäli tarkastellaan niiden saantia suhteessa urheilijoille asetettuihin tavoitearvoihin.