Planering av lektion i främmande språk - Suuronen, Elina (2015)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli tutkia kielten oppitunnin suunnittelun yleisyyttä ja koota tuleville opettajille neuvoja oppitunnin suunnitteluun liittyen. Tutkielman tarkoituksena oli myös tutkia, mitä käsite ”oppitunnin suunnittelu” opettajien mielestä tarkoittaa, mitä osioita oppitunti sisältää ja mitä asioita opettajat pitävät tärkeinä suunnittelun kannalta. Tutkimus on luonteeltaan kvalitatiivinen kyselytutkimus, joka sisältää myös kvantitatiivisia piirteitä, sillä tutkimuksen tulokset esitetään osittain numeroin. Tutkimukseen otti osaa 15 vie-raan kielenopettajaa. Tiedonkeruumenetelmänä käytetty sähköinen kyselylomake sisälsi kolme taustatietokysymystä ja yhdeksän oppitunnin suunnitteluun liittyvää kysymystä, sekä avoimia että monivalintakysymyksiä. Tutkimukseni tuloksista voidaan olettaa, että oppitunnin suunnittelu on varsin oleellinen osa opettajan työtä. Käsite ”oppitunnin suunnittelu” nähdään pääosin tarvittavina valmisteluina op-pitunnin läpiviemistä varten, kuten tehtävien, työskentelymuotojen ja -järjestyksen valintana. Tutkimuksen tulokset osoittavat myös, että on olemassa vieraan kielen oppitunnille tyypillisiä rakenteita ja osioita ja että keskimäärin yhtä oppituntia suunnitellaan 30–60 minuuttia. Tutkimusta lukiessa on muistettava, että valitsemani tutkimusmenetelmä kuvaa oppitunnin suunnittelua vain opettajan omasta perspektiivistä. Jotta aiheesta voisi saada laajemman käsityk-sen, tulisi tutkia myös käyttäen muita metodeja.