"India fighting with itself" : discourses on the Naxalite movement in Indian news media - Björn, Sanni (2015)
Eräs Intian lähihistorian merkittävimmistä selkkauksista on ollut jatkuva konflikti maoistikapinallisten ja Intian valtion välillä. Maoistiliike syntyi 1960-luvun lopulla Länsi-Bengalin osavaltiossa ja sai nimensä Naxalbari-kylässä tapahtuneiden väkivaltaisuuksien myötä. Nykyään naksaliitit vaikuttaa lähinnä Intian köyhimmissä osavaltioissa, varsinkin hyvin metsäisillä alueilla, jotka ovat intialaisten alkuperäiskansojen asuttamia. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia tätä konfliktia intialaisen uutismedian representaatioiden kautta. Miten naksaliittejä kuvataan maan suurimmassa englanninkielisessä sanomalehdessä? Minkälaisia diskursseja heihin kytkeytyy? Toisekseen tutkimuksen tarkoituksena on myös tutkia ja esitellä naksaliittiliikettä, sen koostumusta, ideologiaa ja siihen vaikuttavia yhteiskunnallisia ongelmia, kuten eriarvoisuutta, poliisin korruptiota ja alkuperäiskansojen maaoikeuskysymyksiä. Tutkimusaineisto koostui 115 Times of India -sanomalehden kirjoituksesta vuosilta 2010-2012, joista suurin osa oli uutisia ja murto-osa mielipidekirjoituksia. Tutkimusmetodina käytin diskurssianalyysiä. Diskurssit ymmärretään kulttuurintutkimuksen piirissä kielen tapana tuottaa sosiaalista todellisuutta. Toisin sanoen se, miten naksaliiteistä kirjoitetaan määrittää sitä, miten heidät ymmärretään ja mitä merkityksiä naksaliittien kategoriaan liitetään. Kriittinen diskurssianalyysi liittää diskurssit niitä ympäröivään yhteiskuntaan ja sen valtasuhteisiin. Aineiston diskursseista syntyy kuva naksaliiteistä, jotka ovat alueidensa taloudellista kehitystä vastaan, ovelia ja irrallaan perinteisestä intialaisesta perheinstituutiosta. Naksaliittejä ei kuitenkaan kuvata yksinkertaisesti vihollisina, kuten useita muita kapinallis- ja terrostiryhmiä kuvataan mediassa, vaan aineistosta löytyy myös vahva pelastusdiskurssi, jossa naksaliitti voi liittyessään takaisin valtavirtaan saada anteeksi aiemmin tekemänsä teot. Diskurssien taustalla on vahva kansallismielinen ajattelu, joka kuitenkin katsoo naksaliitit osaksi Intiaa, ja käsitys kehityksen taloudellisesta luonteesta, joka taas liittyy vahvasti intialaisen nykypolitiikan talousliberalistisiin pyrkimyksiin. Naksaliitit ovat ikään kuin jatkuva muistutus Intian köyhimmän väestönosan ongelmista, mutta samaan aikaan heidän vallankumouksellisista toimintavoistaan johtuvat konfliktit ovat enemmän esillä uutisissa kuin köyhien huonot olot ja vähäiset vaihtoehdot.