Väkivaltarikollisuus Jyväskylässä vuonna 1945 : lisääntynyt väkivalta rauhan aikaan siirtymisen vaikeuden ilmentäjänä - Taskinen, Sampo (2015)
Pro gradu -tutkielma käsittelee yksilöön kohdistuneen väkivaltarikollisuuden määrän lisääntymistä Jyväskylässä. Väkivaltarikollisuutta tarkastellaan osana yksilöiden kohtaamia ongelmia yhteiskunnan siirtyessä Moskovan välirauhansopimuksen jälkeen sodasta rauhan aikaan. Tarkoituksena on selvittää, miten koettu sota vaikutti väkivaltarikollisuuden määrään sodan jälkeisessä Jyväskylässä vuonna 1945. Päälähteinä tutkielmassa toimivat Jyväskylän raastuvanoikeuden pöytäkirjat, joista tapauskohtaisten kuvausten perusteella voidaan virallisten tilastojen ja tutkimuskirjallisuuden pohjalta rakentaa käsitys väkivallasta ja sen syistä kaupungissa. Tätä kautta päästään käsiksi myös mahdollisiin väkivaltaa lisänneisiin sodan seurauksiin.