The role of the silent moments in relational conflict situation in multi-actor therapy dialogue - Itävuori, Saara; Korvela, Essi (2015)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli syventää hiljaisten hetkien merkitystä pariterapiassa keskusteltaessa parisuhdekonfliktista. Lisäksi tarkastelimme, löytyykö hiljaisten hetkien aikana synkroniaa osallistujien väliltä keskustelun ja kehon tasolla. Monimenetelmäinen tutkimuksemme keskittyi kolmeen tasoon: terapeuttiseen keskusteluun, psykofysiologisista mittareista (autonominen hermosto) saatuun informaatioon sekä osallistujien ajatuksiin ja tunteisiin SR- haastattelussa. Nämä mittarit analysoitiin ensin erikseen, jonka jälkeen niiden antama informaatio yhdistettiin. Tarkoituksena oli saada mahdollisimman luotettavaa tietoa hiljaisten hetkien merkityksestä parisuhdekonfliktin käsittelyssä. Kaksi kohtaa, joiden sisältä löytyi yhteensä yhdeksän hiljaista hetkeä, valittiin lähempään tarkasteluun. Tutkimustuloksiemme mukaan puhe oli ainoastaan yksi keino ottaa osaa keskusteluun ja osallistujat jatkoivat keskustelua kehollisesti hiljaisten hetkien aikana. Esimerkiksi eräs osallistuja näytti ulkoisesti passiiviselta, vaikka samanaikaisesti hän oli hyvin aktiivinen kehollisesti. Huomasimme myös hiljaisten hetkien ilmaantuvan keskusteluun sen jälkeen kun jotain merkityksellistä oli tapahtunut joko keskustelun- tai kehon tasolla. Tuloksiin perustuen hiljaiset hetket rytmittivät ja kantoivat keskustelua eteenpäin sekä antoivat mahdollisuuden keskustella vaikeista ja vakavista aiheista. Näemme, että hiljaiset hetket olivat avainasemassa parisuhdekonfliktista keskusteltaessa.