Finding love online : a study on British young adults' self-presentation and mate-preferences in online dating - Mattila, Marjukka; Tuovinen, Emma (2015)
Tutkimuksen tarkoituksena oli tarkastella miten brittiläiset hetero- ja homoseksuaaliset nuoret naiset ja miehet (iältään 25–30 vuotiaita) kuvailevat itseään ja kumppanitoiveitaan internetin deittisivusto Plenty of Fish:in vapaasanaisessa itsekuvailukentässä. Tutkimuksessa oli mukana 160 satunnaisotannalla valikoitua nettideittiprofiilia. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää minkälaisia diskursiivisia keinoja sekä itse-esittelystrategioita deittailijat käyttivät itseään ja partneritoiveitaan kuvailtaessa. Tätä selvitettiin laadullisella sisällön-analyysillä. Tarkastelun kohteena oli täten stereotyyppinen heteroseksuaalinen diskurssi, seksuaalisen orientaation diskurssi, itsekuvailumenetelmät, sekä parinvalintamieltymykset. Tutkimuksessa kävi ilmi, että naisten ja miesten välillä oli eroja esitellessä itseä tai partneritoiveita nettideittisivuston itsekuvailukentissä, mutta yhtenäisyyksiäkin löytyi. Miehet esimerkiksi kuvailivat itseään helpommin työnsä tai vapaa-ajan harrastuksiensa kautta, kun taas naiset kuvailivat itseään adjektiivein ja sosiaalisten suhteiden kautta. Parinvalintatoiveita esitettiin huomattavasti sekä mies-, että naiskategorioissa. Suurin osa ilmaisi etenkin halukkuutensa löytää pidempiaikainen suhde, jakaa jokapäiväistä elämäänsä, sekä toivoivat partnerilta positiivisuutta. Tulosten valossa voidaan päätellä, että tutkimuskohteemme olivat yllättävän homogeeninen ryhmä, ennakko-odotuksista poiketen, mutta luonnollisesti yksilölliset erot loivat hajontaa.