Outolinnusta selviytyjäksi : perhehoitoon sijoitettujen lasten kuvauksia omasta elämästä ja selviytymisen keinoista - Liinamaa, Elina (2015)
Tämän laadullisen tutkimuksen kohteena ovat perhehoitoon sijoitetut alle 18-vuotiaat lapset. Tutkimuksessa tarkastellaan aineistolähtöisesti lasten ajatuksia omasta menneisyydestä, nykyisestä elämäntilanteesta ja tulevaisuudesta. Lasten ajatusten pohjalta selvitetään ja kuvaillaan vaikean lapsuuden läpikäyneiden lasten selviytymisen keinoja induktiivisella tutkimusotteella. Aineisto on kerätty haastattelemalla seitsemää perhehoitoon sijoitettua lasta heidän elämästään ja kokemuksistaan. Aineiston analyysi on toteutettu temaattisen sisällönanalyysin menetelmällä. Teemahaastatteluiden lisäksi aineistonkeruussa on hyödynnetty visuaalispohjaisia menetelmiä. Tutkimuksen toteuttamisen taustalla on tarve tuoda sijoitetun lapsen ääni esiin perhehoidon tutkimuskentällä, sekä lisätä tietoutta siitä, mitkä tekijät edesauttavat lasta kasvamaan vaikeasta lapsuudesta kohti eheää aikuisuutta. Tie-tous lasten resilienssiä lisäävistä tekijöistä lisää ymmärrystä lasten kasvuproses-seista ja auttaa parhaimmillaan niin perheenjäseniä, lasta itseään kuin sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaisia työssään. Sijoittamisella on monitahoisia vaikutuksia lapsen perhekäsitykseen ja -arvoihin, minäkuvaan sekä omiin tulevaisuuden suunnitelmiin. Lapset osoittau-tuivat sitkeiksi ja resilienteiksi ilmentäen merkittävää kykyä selviytyä vaikeasta lapsuudesta. Haastattelemani lapset olivat työstäneet omaa tilannettaan vuosien varrella runsaasti ja löytäneet menneisyydestään voimavaroja, jotka ovat auttaneet lasta ymmärtämään omaa itseään. Ajan myötä voimavarat ovat muodostuneet osaksi lapsen identiteettiä ja omaa minuutta. Sijoitetun lapsen eheytymisen kannalta on olennaista, että lapsi hyväksyy oman menneisyytensä tapahtumat. Tulosten valossa sijoitetun lapsen selviytymistä edistäviksi tekijöiksi muodostui seitsemän asiaa: oman menneisyyden käsitteleminen, positiivinen asenne ja minäkuva, tunnetaidot, yksi tai useampi läheinen ihminen, harrastukset ja vapaa-aika, puhuminen ja tulevaisuusorientaatio. Lastensuojeluun ja sijoitettujen lasten eheytymisen tukemiseen tarvitaan jatkossa lisää käytännön keinoja, hankkeita ja projekteja, joilla lapsen sisäistä potentiaalia ja voimavaroja voidaan löytää ja auttaa niitä kasvamaan.