Peruskoulusta ammatillisiin opintoihin : ammatilliset opintonsa keskeyttäneiden nuorten kuvauksia opinpolkujensa vaiheista - Hyyrykoski, Suvi (2015)
TIIVISTELMÄ Hyyrykoski, Suvi. 2015. Peruskoulusta ammatillisiin opintoihin: ammatilliset opintonsa keskeyttäneiden nuorten kuvauksia opinpolkujensa vaiheista. Kasvatustieteen pro gradu -tutkielma. Jyväskylän yliopisto. Opettajankoulu-tuslaitos. Tutkimuksessani oli tavoitteena tarkastella nuorten omia kokemuksia ammatil-lisen koulutuksen keskeytymisestä. Keskeyttämisen ilmiötä lähestyn nuorten omien kertomusten kautta pitkittäisenä prosessina osana nuoren elämänkul-kua. Tutkimuksen lähestymistapa on kvalitatiivinen eli laadullinen tapaustut-kimus. Aineistonkeruun suoritin teemahaastattelumenetelmällä niin, että nuo-ret saivat kertoa kokemuksistaan melko vapaasti aiemmin suunnittelemieni teemojen sisällä. Haastatteluaineiston analysoin aineistolähtöisen sisällönana-lyysin metodilla. Aineisto koostui kahdeksan ammatilliset opintonsa vuosina 2012-2013 keskeyttäneen nuoren haastatteluista. Nuoret kuvaavat koulutuspolkuaan pe-rusasteelta alkaen seuraavien teemojen kautta: koulukokemukset perusasteella, nivelvaihe perusasteelta ammatilliseen koulutukseen, opiskeluaika ammatillisessa oppilaitoksessa, keskeyttämisprosessi, nykyinen elämäntilanne sekä matkan varrella saatu ohjaus. Keskeisinä löydöksinä nuorten kuvauksista nousi opinto-ohjauksen puute tai sen vähäisyys opintojen kuluessa, yksin tehdyt valinnat ja päätökset, nuorten kokemus siitä, ettei heitä kuunnella sekä pettymyksen tunne, kun opinpolku ei sujunutkaan niin kuin nuori oli suunnitellut. Pohdinnassa keskeisiksi teemoiksi nostin nuorten innostamisen syventy-mään uravalintoihinsa, hyvän ohjauksen ja ohjauksen houkuttelevuuden kehit-tämisen sekä nuorten positiivisen kannustamisen merkityksen silloinkin, kun asiat eivät suju suunnitellusti.