Vanhempien kokemuksia rokotuspäätöksenteosta - Ryynänen, Johanna (2015)
Lasten vanhempien on huomattu suhtautuvan lasten rokotuksiin entistä varovaisemmin ja valikoivammin. Rokotusten tarpeen kyseenalaistaminen ja huoli niiden haittavaikutuksista on lisääntynyt. Koska rokotuksin ehkäistävät taudit ovat käyneet harvinaisiksi ja tuntemattomiksi, rokottaminen niitä vastaan saatetaan kokea tarpeettomaksi. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kuvata niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat vanhempien rokotuspäätökseen. Tavoitteena on lisätä tietämystä niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat vanhempien rokotusmyönteisyyteen tai rokotuskielteisyyteen. Aineiston keruu tapahtui huhtikuussa 2014 haastattelemalla alle kouluikäisten lasten vanhempia (n=8), jotka edustivat kuutta eri perhettä. Haastatteluista kuusi tehtiin yksilöhaastatteluina ja yksi parihaastatteluna. Analyysimenetelmänä tutkimuksessa käytettiin tulkitsevaa fenomenologista analyysia. Tämän tutkimuksen tulosten mukaan vanhemmat kokivat kansallisen rokotusohjelman rokotukset tärkeinä ja tarpeellisina lastensa terveyden edistämisessä. Keskeisiä vanhempien rokotuspäätökseen vaikuttavia tekijöitä olivat luottamus terveydenhuoltohenkilöstöön sekä vanhempien tietämys lasten rokotteista ja niillä ehkäistävistä taudeista. Osa vanhemmista oli huolestunut influenssarokotteiden ja rokotusohjelman ulkopuolisten rokotteiden turvallisuudesta. A(H1N1) -pandemiainfektiota vastaan käytetyn rokotteen ja narkolepsia-tapausten todettu yhteys toi vanhemmille epävarmuutta lasten rokotuttamiseen. Tutkittavat kokivat narkolepsiakohun myötä alkaneen keskustelun rokotteista ja rokottamisen tarpeellisuudesta aiheuttaneen aikaisempaa kriittisempää suhtautumista etenkin influenssarokotteisiin ja rokotusohjelman ulkopuolisiin rokotteisiin. Vanhemmat pitivät tärkeänä, että yhteiskunnassa pidetään yllä korkeaa rokotuskattavuutta lasten kansallisen perusrokotusohjelman osalta, minkä suhteen rokottamattomuutta pidettiin epäreiluna. Tutkimuksen johtopäätöksenä voidaan todeta, että vanhemmat eivät kyseenalaista rokottamista kansallisen rokotusohjelman rokotteilla, mutta rokottamista influenssarokotteilla ja rokotusohjelman ulkopuolisilla rokotteilla ei koeta välttämättömäksi. Muualta maailmalta leviävien, Suomesta jo rokottein hävitettyjen, tautien paluu koetaan tämän päivän realistiseksi uhkaksi. Luottamus terveydenhuoltoviranomaisten suosituksiin ja yleiseen terveydenhuoltoon on ensisijaisen tärkeää kansalaisten terveyden edistämisessä. Jotta mahdollisiin rokotuskattavuuden laskuun liittyviin haasteisiin pystyttäisiin vastaamaan mahdollisimman tehokkaasti, viranomaisten on hyvä tiedostaa, millaisia tekijöitä rokottamattomuuden taustalla on ja mitä vanhemmat haluavat tietää rokotteista ja rokottein ehkäistävistä taudeista.