Avoin ongelmista - ongelma avoimuudesta? : arvonluonnin diskurssit integroiduissa raporteissa - Hänninen, Jaakko (2015)
Tutkimuksen tavoitteena oli lisätä ymmärrystä integroidusta raportoinnista ja syventää ymmärrystä arvonluonnin käsitteestä. Työn teoreettinen viitekehys rakentui vuosikertomuksiin, yhteiskuntavastuuseen ja integroituun raportointiin liittyvästä tutkimuskirjallisuudesta. Työn aineistona käytettiin seitsemän pohjoismaisen rakennus- ja infrastruktuurialan integroitua raporttia vuosilta 2012–2013. Työn metodologisena otteena käytettiin kolmeen tasoon jaettua kriittistä diskurssianalyysiä, jossa analyysi alkaa tekstuaaliselta tasolta ja siirtyy tulkinnallisen analyysin jälkeen kriittisen analyysin tasolle. Kriittisellä tasolla tarkastellaan arvonluontiin liittyviä valtarakenteita ja niiden ongelmallisuutta suhteessa integroidun raportoinnin tavoitteisiin.