Kausaalivaikutusten identifiointi algoritmisesti - Tikka, Santtu (2015)
Kokeelliset tutkimukset ovat perinteinen lähestymistapa kausaalisuuden tutkimiseen tilastotieteessä. Ideaalisessa tilanteessa kiinnostavat muuttujat voidaan mitata halutulla tarkkuudella ja mahdolliset sekoittavat tekijät voidaan eliminoida hyvin suunnitellulla koeasetelmalla. Tällöin tutkijan on mahdollista sulkea havaittu efekti sattuman ulkopuolelle ja tulkita havainnot kausaalisesta näkökulmasta. Käytännössä tällaista optimaalista tilannetta on usein mahdotonta saavuttaa, eikä moniin tärkeisiin kysymyksiin voida saada vastausta kokeellisella tutkimuksella.