Yhteenveto: | Pro gradu -tutkielman kirjallinen osa keskittyy aromaattisiin, amidisidoksellisiin
foldameereihin ja erityisesti amidi-, imidi- ja hydratsidifoldameereihin.
Synteesien ja menetelmien sijaan osuudessa on paneuduttu foldameerien laskostumiseen
vaikuttaviin tekijöihin, kuten vetysidoksiin, kiraaliseen induktioon
ja kompleksoitumiseen. Tämän lisäksi myös foldameerien solubiologista
vuorovaikutusta on tuotu esiin.
Kokeellinen osa keskittyy kahden aromaattisen amidifoldameerin synteeseihin
ja niistä saatujen tuotteiden kiteyttämisiin ja kiderakenteisiin. Foldameerit
laskostuivat testatuissa, polaarisissa liuottimissa ja muodostivat sekä
intramolekulaarisia että intermolekulaarisia vetysidoksia. Liuottimen kyky
vetysitoutua foldameerin kanssa vaikutti havaittavasti laskostumiseen.
|