Aromaattiset amidifoldameerit

Pro gradu -tutkielman kirjallinen osa keskittyy aromaattisiin, amidisidoksellisiin foldameereihin ja erityisesti amidi-, imidi- ja hydratsidifoldameereihin. Synteesien ja menetelmien sijaan osuudessa on paneuduttu foldameerien laskostumiseen vaikuttaviin tekijöihin, kuten vetysidoksiin, kiraaliseen...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Laakkonen, Heikki
Other Authors: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Kemian laitos, Department of Chemistry, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2015
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/45581
Description
Summary:Pro gradu -tutkielman kirjallinen osa keskittyy aromaattisiin, amidisidoksellisiin foldameereihin ja erityisesti amidi-, imidi- ja hydratsidifoldameereihin. Synteesien ja menetelmien sijaan osuudessa on paneuduttu foldameerien laskostumiseen vaikuttaviin tekijöihin, kuten vetysidoksiin, kiraaliseen induktioon ja kompleksoitumiseen. Tämän lisäksi myös foldameerien solubiologista vuorovaikutusta on tuotu esiin. Kokeellinen osa keskittyy kahden aromaattisen amidifoldameerin synteeseihin ja niistä saatujen tuotteiden kiteyttämisiin ja kiderakenteisiin. Foldameerit laskostuivat testatuissa, polaarisissa liuottimissa ja muodostivat sekä intramolekulaarisia että intermolekulaarisia vetysidoksia. Liuottimen kyky vetysitoutua foldameerin kanssa vaikutti havaittavasti laskostumiseen.