Kangasalan Vesijärven ekologisen tilan kehitys 1800-luvulta nykypäivään : paleolimnologinen tutkimus - Tanttu, Heidi (2015)
Kangasalan Vesijärvi eteläisessä Suomessa on melko kirkasvetinen ja keskisyvyydeltään matalahko (6 m) järvi, jossa tilavuudeltaan suuri tuottava kerros aiheuttaa alttiutta rehevöitymiselle. Tässä paleolimnologisessa tutkimuksessa tarkasteltiin sedimenttiin kertyneiden surviaissääski- ja piileväjäänteiden sekä sedimenttikerrostumien fysikaalisten ja kemiallisten ominaisuuksien avulla Kangasalan Vesijärven ekologisen tilan kehityshistoriaa 1800-luvun lopulta nykypäivään. Piileväyhteisö alkoi muuttua 1920-luvun lopulla kohti rehevämpiä olosuhteita suosivaa lajistoa ja muutokset jatkuivat 1970-luvulle, jonka jälkeen yhteisön lajikoostumus vakiintui. Surviaissääskiyhteisö alkoi vastaavasti muuttua 1940-luvulla. Samanaikaisesti myös sedimentin kemiallisissa ominaisuuksissa tapahtui muutoksia, kuten lyijy- ja rikkipitoisuuden nousu. Piilevien lajidiversiteetti pieneni 1800-luvulta nykypäivää kohti. Piileviin perustuvan siirtofunktion (DI–TP) avulla arvioitu kokonaisfosforipitoisuus kohosi tutkimusjakson aikana jopa 70 %. Euroopan unionin vesipuitedirektiivin vaatimusten mukaisesti tarkasteltuna syvänteen surviaissääskien avulla arvioitu järven ekologinen tila oli vielä 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa erinomainen. 1930-luvulta noin vuoteen 1970 järven tila oli aiempaa heikompi, mutta voitiin kuitenkin luokitella hyväksi. 1970-luvulla tila kohentui ja viime vuosituhannen vaihteessa heikentyi uudelleen. Vaikutusta järven tilan muutoksiin on pääasiallisesti ollut maatalouden tehostumisella ja jätevesillä.