Kirjallisuus ja kausaaliset operaattorit : mitä kirjallisuus opettaa moraalista? - Pursiainen, Mika (2015)
Tutkielman tavoitteena on puhua kausaalisen determinismin nojalla kirjallisuuden tiedollisen merkityksen puolesta filosofisia ajatuskokeita vastaan. Pyrkimyksenä on osoittaa, että kirjallisuus voi kertomuksen mittaan pystyttää sellaisen kausaalisten suhteiden välisten ketjun, että niiden välisten merkitysten ymmärtämisen myötä lukija tulee omaksuneeksi tunnekokemukseen perustuvia tietoja ja uskomuksia. Filosofiset ajatuskokeet eivät kykene tuottamaan tällaista kokemukseen perustuvaa vaikutusvoimaa.