Informaatio-operaatiot ja niiden keskeiset vaikutusmenetelmät - Puttonen, Heidi (2015)
Tutkielmassa määritellään, mitä informaatio-operaatioilla tarkoitetaan ja esitellään niiden keskeisiä vaikutusmenetelmiä. Lisäksi vaikutusmenetelmien aiheuttamaa informaatiovaikutusten kohdentumista tarkastellaan organisaation kokonaisarkkitehtuurin näkökulmasta. Informaatio-operaatiot ovat sotilaallista toimintaa, jonka kohteena on informaatio. Ne ovat osa nykyaikaista sodankäyntiä ja niiden avulla pyritään vaikuttamaan vastustajan toimintaan, tilannetietoisuuteen ja päätöksentekoon. Informaatio-operaatiot ovat monipuolinen menetelmäkokonaisuus ja tutkielmassa tarkastellaan tarkemmin viittä keskeistä vaikutusmenetelmää: elektroninen sodankäynti, tietoverkko-operaatiot, psykologiset operaatiot, operaatio turvallisuus ja sotilaallinen harhauttaminen. Kokonaisarkkitehtuurin näkökulmasta informaatio-operaatiot vaikuttavat monipuolisesti organisaation jokaisella tasolla.