Naisfiktion lajia ja lajirepertoaaria etsimässä - Kurtti, Anna-Kaisa (2015)
Pro gradu -tutkielma tarkastelee naisfiktion (engl. women’s fiction) lajia ja lajirepertoaaria. Kyseessä on laaja ja monipuolinen kirjallisuudenlaji, jota ei kuitenkaan ole aiemmin juurikaan määritelty tai tutkittu. Työn tavoitteena on määritellä, mitä naisfiktio on ja mitkä ovat lajin yleisimmät piirteet, joista naisfiktion lajirepertoaari muodostuu. Lajirepertoaari on Alastair Fowlerin käsite, jolla hän viittaa sellaisten piirteiden valikoimaan, joiden kautta tietyn kirjallisuudenlajin teokset voivat toisiaan muistuttaa. Naisfiktion lajia ja lajirepertoaaria tutkitaan tässä työssä sekä aiemman tutkimuksen että kahdestakymmenestä kotimaisesta nykyromaanista koostuvan tutkimusaineiston analyysin avulla. Tutkielman teoreettinen tausta muodostuu modernista lajiteoriasta sekä naisfiktion ja sille läheisten kirjallisuudenlajien tutkimuksesta. Lajiteoriassa tukeudun pitkälti Alastair Fowlerin näkemyksiin ja käsitteisiin. Naisfiktion lajitutkimuksessa nojaudun lähinnä Rebecca Vnukin, Nanette Donohuen, Nina Baymin ja Patricia Kayn kirjoituksiin. Kotimaisen tutkimuskirjallisuuden osalta hyödynnän muun muassa Päivi Almgrenin, Liisa Enwaldin ja Kaisa Kurikan ajatuksia. Naisfiktion lähilajeista tutustun tarkemmin naiskirjallisuuteen ja romanssiin sekä taustoitan lajin suhdetta viihdekirjallisuuteen sekä satuihin ja fantasiaan. Tutkielmassa pohditaan myös naisfiktion mahdollisia alalajeja, joista on tarkemmin esitelty chick lit, tyttökirjallisuus, lesbokirjallisuus sekä eroottinen kirjallisuus. Tutkimuksessa naisfiktio määrittyy naisista ja heidän elämästään kertovaksi kirjallisuudeksi. Naisfiktio on etupäässä naisten kirjoittamaa ja lukemaa kirjallisuutta. Tutkimusaineiston perusteella naisfiktion lajirepertoaarin piirteiksi hahmottuvat naispäähenkilö ja naisen näkökulma, naisten elämään liittyvät aiheet, romantiikka ja rakkaus, yhteiskunnallisuus ja feministisyys sekä viittaukset satuun ja fantasiaan.