Kerrotut naiset Tuula-Liina Variksen romaaneissa Rakas ja Irma - Tuominen, Susanna (2015)
Tutkielmassa tarkastelen naiseuden representaatioita Tuula-Liina Variksen romaaneissa Rakas ja Irma. Selvitän, minkälaisia naiseuden representaatioita teokset esittävät, miten representaatiot muuttuvat matkan varrella ja miten kerronnalliset valinnat vaikuttavat niiden ilmenemiseen. Keskityn teosten päähenkilöihin. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostuu feministisestä kirjallisuudentutkimuksesta, ja sen tärkeimmät käsitteet, kuten sukupuoli, identiteetti ja representaatio, saavat merkityksen feministisen tutkimuksen kautta. Luen teoksia itsensälöytämiskertomuksina. Kerronnan rakenteiden erittelyssä hyödynnän niin klassista kuin kognitiivistakin narratologiaa. Tarkoitukseni on yhdistää feministinen näkökulma, naiseuden representaatioiden tutkimus ja teosten tärkeimpien kerronnan keinojen erittely. Päätelmäni on, että kohdeteoksissa haastetaan perinteinen, miesnäkökulmasta kerrottu naiseuden representaatio. Yksi tärkeimmistä siihen vaikuttavista kerronnan keinoista on se, kenen ääni tekstistä kuuluu.