Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönoton ongelmat - Nousiainen, Riku (2015)
Monet yritykset ovat ottaneet toiminnanohjausjärjestelmän, eli ERP-järjestelmän (Enterprise resource planning) käyttöön tukemaan päivittäistä lii-ketoimintaansa. Toiminnanohjausjärjestelmä voi parhaimmillaan tarjota yrityk-selle monenlaisia etuja, kuten esimerkiksi kulujen pienentymistä, asiakastyyty-väisyyden parantumista, tehokkaampaa toimitusketjua, reagoinnin parantumista ja kilpailuetua muihin yrityksiin nähden. Mahdollisista eduista huolimatta erilaiset ongelmat toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotossa ovat olleet yleisiä. Tämä tutkielma on kirjallisuuskatsauksena toteutettu tutkimus, jossa sel-vitetään toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönoton eri vaiheissa mahdollisesti esiintyviä ongelmia sekä organisaatioon liittyvien ongelmien, että teknisten ongelmien näkökulmasta. Tutkielman tutkimuskysymys on: ”Minkälaisia ongelmia toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotossa saattaa esiintyä?”. Toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotto voidaan helposti nähdä vir-heellisesti vain teknisenä tapahtumana, vaikka kyseessä saattaa olla koko orga-nisaation rakenteita ja toimintatapoja mullistava muutos. Toiminnanohjausjär-jestelmän käyttöönoton myötä yritykset joutuvat yleensä muokkaamaan liike-toimintaprosessinsa vastaamaan toiminnanohjausjärjestelmän asettamia vaati-muksia. Liiketoimintaprosessien muokkauksen seurauksena saattaa esiintyä erilaisia organisaatioon liittyviä ongelmia, kuten ristiriitoja uusien toimintata-pojen ja yrityksen strategian kanssa sekä erimielisyyksiä eri sidosryhmien välillä. Organisaatioon liittyvien ongelmien lisäksi toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönotossa saattaa esiintyä myös teknisiä ongelmia, sillä toiminnanohjaus-järjestelmän käyttöönotto on myös teknisesti haastava projekti. Yrityksillä on usein käytössä heidän liiketoiminnan kannalta kriittisiä ohjelmistoja tai järjes-telmiä, jotka tulee integroida toimimaan yhteydessä toiminnanohjausjärjestel-män kanssa. Integroinnin toteuttaminen saattaa olla ongelmallista, sillä se vaatii usein toiminnanohjausjärjestelmän muokkaamista, mikä taas saattaa vaikeuttaa toiminnanohjausjärjestelmän ylläpitämistä sekä heikentää yhteensopivuutta muiden järjestelmien kanssa.