Antropogeeninen ympäristönmuutos ja luonnonvaraisten eläinten urbanisoituminen - Saltiola, Sami (2012)
Ihmisväestön kasvu valtaa jatkuvasti lisää pinta-alaa luonnontilaisilta alueilta. Ympäristön muuttuminen urbaanimmaksi vähentää luonnonvaraisten eläinten elintilaa merkittävästi, ja eläinten yhdeksi vaihtoehdoksi tarjoutuu uusien elinalueiden etsiminen urbaanista ympäristöstä. Osa eläimistä kykeneekin sopeutumaan urbaaneihin ekosysteemeihin. Urbaanissa elinympäristössä, kuten luonnossakin, on toisinaan tyhjiä ekolokeroita ja näiden ekolokeroiden täyttäminen sekä urbaanien alueiden kolonisoiminen on erityisesti pienille ja runsaslukuisille linnuille ja nisäkkäille mahdollista. Kaupunkiekosysteemit rajoittavat migraatiota eniten ravinnon ja sopivan elintilan suhteen ja siksi on melko tavanomaista nähdä esimerkiksi kesykyyhkyjä tai kaniineja suurissa kasvukeskuksissa suurten eläinten sijasta. Vaivattomamman ravinnonhankinnan ja elintilan tavoitteleminen on luonnonvaraisille eläimille hetki hetkeltä yksinkertaisempaa, koska urbaani ympäristö ulottuu yhä kauemmas luontoon aina liikenneinfrastruktuurista lähtien.