Grafeenioksidin funktionalisointi - Virtanen, Tiina (2014)
Tämän pro gradu -tutkielman aiheena on grafeenioksidin kiehtova maailma. Tutkielman tavoitteena oli tehdä kattava kirjallisuuskatsaus grafeenioksidin funktionalisoinnista. Tutkielmassa käydään läpi grafeenioksidin tärkeimmät rakenteelliset piirteet, fysikaalis-kemialliset ominaisuudet, kemialliset funktionalisointimenetelmät sekä sovelluskohteet bioteknologiassa ja muualla. Ominaisuuksien tarkastelussa on kiinnitetty erityistä huomiota hapetusasteen merkitykseen sekä grafeenioksidin fluoresenssiin. Kemiallisten funktionalisointimenetelmien osiossa keskitytään lähinnä epoksidi- ja hydroksyyliryhmien funktionalisointireaktioihin. Karboksyylihapporyhmien reaktioista on annettu myös muutamia esimerkkejä. Sovelluskohteiden osiossa esitellään puolestaan grafeenioksidin ja metallinanopartikkelien hybridimateriaaleihin perustuvia tunnistusalustoja sekä sensoreita. Viimeinen poikkitieteellisempi osio keskittyy grafeenioksidin mielenkiintoisiin sovelluskohteisiin bioteknologian alalla.