Evaluation of new alternatives to improve landfill waste diversion in Reykjavík, Iceland - Saltiola, Sami (2014)
Jätteenkäsittely-yritys SORPA käsittelee suurimman osan Islannin pääkaupunkiseudulla syntyvästä jätteestä. Osa jätteestä kierrätetään ja osa menee ulkomaille jatkokäsittelyyn, mutta joka päivä suuri määrä kiinteää yhdyskuntajätettä viedään läjitettäväksi Álfsnesin kaatopaikalle pääkaupungin läheisyyteen. Jätteen kaatopaikalle sijoittamisen tulisi olla aina viimeinen ja äärimmäinen vaihtoehto jätteenkäsittelyssä, koska tällöin jäte jää pysyvästi saastuttamaan maaperää. Nykyisessä kulutusyhteiskunnassa syntyvän jätteen määrä on ollut perinteisesti suorassa vuorovaikutussuhteessa elintasoon nähden mutta jätevirta ei voi kasvaa ikuisesti koska jätteen loppusijoitustila on rajallinen. Uuden kaatopaikan perustaminen on hyvin epäsuotuisaa ja vallitsevia standardeja vastaan, joten jotakin muuta on tehtävä.