Sosiaalinen media strategisen henkilöstöjohtamisen välineenä - Haapamäki, Laura (2015)
Kandidaatintutkielma perehtyy sosiaaliseen mediaan ja tarkemmin sen käyttöön strategisen henkilöstöjohtamisen välineenä. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, mihin sosiaalisen median välineitä käytetään strategisessa henkilöstöjohtamisessa, ja mitä hyötyjä ja haittoja sosiaalisen median käytöllä on organisaation strategiselle henkilöstöjohtamiselle. Sen tavoitteena on kannustaa organisaatioita ja niiden strategista henkilöstöjohtoa perehtymään sosiaaliseen mediaan toimintansa tehostamiseksi. Siksi tutkielma on suunnattu erityisesti niiden organisaatioiden strategiselle henkilöstöjohdolle, jotka suunnittelevat sosiaalisen median käyttöönottoa toimintansa edistämiseksi. Tutkielma tuo myös uutta näkökulmaa yleisesti sosiaalisesta mediasta tai strategisesta henkilöstöjohdosta kiinnostuneille. Aluksi tutkielmassa käsitellään strategista henkilöstöjohtamista ja tietämyksen hallintaa. Tämän jälkeen tutkielma selittää sosiaalista mediaa sekä sen käyttöä organisaatiossa ja strategisessa henkilöstöjohtamisessa. Lopuksi saadut havainnot kootaan yhteen tutkielman kirjoittajan oman pohdinnan kanssa. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena perehtymällä aiheeseen liittyviin tieteellisissä aikakauslehdissä oleviin artikkeleihin, konferenssijulkaisuihin sekä kirjoihin ja raportteihin. Kirjallisiin lähteisiin perustuvan teoreettisen tutkimuksen pohjalta havaittiin strategisen henkilöstöjohdon käyttävän sosiaalista mediaa henkilöstöresurssien hallinnassa toimintansa uudelleen organisointiin ja tehostamiseen organisaation tavoitteiden saavuttamiseksi. Parhaimmillaan sosiaalisen median käyttö edistää henkilöstön hyvinvointia ja kommunikointia ja mahdollistaa kilpailukyvyn kasvattamisen. Toisaalta sosiaalisen median hallinnan osaamattomuus tekee siitä tehottoman välineen, jonka käyttö heikentää työntekijöiden hyvinvointia ja lisää riskejä sen väärinkäytölle. Johtopäätöksenä strategisen henkilöstöjohdon tulisi perehtyä organisaationsa mahdollisuuksiin integroida sosiaalinen media johtamisen välineeksi. Aihepiirin uutuusarvosta johtuen strategisen henkilöstöjohdon on sosiaalisen median käyttöönottoon liittyvissä päätöksissään kuitenkin vielä toistaiseksi huomioitava aihepiiristä tehdyn tieteellisen ja erityisesti empiirisen tutkimuksen niukkuus.