Denitrification and dissimilatory nitrate reduction to ammonium in a lake receiving wastewater effluent - Hasari, Miikka (2015)
Denitrifikaatio ja DNRA (dissimilatory nitrate reduction to ammonium) ovat nitraattia pelkistäviä prosesseja, jotka yleensä esiintyvät hapettomissa olosuhteissa, kuten järvien sedimenteissä ja alusvesissä. Denitrifikaatiossa syntyy typpikaasua, joka poistuu ilmakehään, kun taas DNRA:n lopputuote on ammonium, joka jää veteen. Luonnollinen denitrifikaatio voi poistaa typpeä jätevedenpuhdistamon poistovedestä, mutta DNRA:n rooli on vähemmän tunnettu. Näiden prosessien tutkiminen voi auttaa jätevedenpuhdistuksen kehittämisessä. Tässä Pro Gradu –työssä tutkittiin denitrifikaation ja DNRA:n prosessinopeuksia sekä nopeuksien korrelaatioita erilaisten vedenlaatumuuttujien kanssa. Tutkimuspaikkana oli Keurusselkä –järvi, jonne paikallinen jätevedenpuhdistamo laskee poistovetensä. Metodina käytettiin isotooppileimausta inkubaatio- ja reaktorikokeissa. Järvestä valittiin kolme näytteenottopistettä, joista kaksi sijaitsivat poistovesiputkesta myötävirtaan ja yhtä käytettiin kontrollina. Hypoteeseinä olivat: a) denitrifikaationopeudet ovat suurempia purkuputken läheisyydessä korkeamman nitraattipitoisuuden vuoksi, sekä b) DNRA:denitrifikaatio –suhde on niin ikään suurempi samoissa olosuhteissa. Denitrifikaationopeudet olivat korkeimmillaan purkuputken kohdalla ja ylipäätään suurempia kuin DNRA:n nopeudet. DNRA:denitrifikaatio –suhteessa ei havaittu merkittäviä eroja näytepisteiden tai ajankohtien välillä. Denitrifikaatio korreloi positiivisesti nitraattipitoisuuden kanssa ja negatiivisesti happipitoisuuden sekä pH:n kanssa. DNRA korreloi negatiivisesti pH:n kanssa. Reaktorikokeissa havaittiin aluksi positiivinen korrelaatio denitrifikaation ja veden nitraattipitoisuuden välillä, mutta 24 tunnin inkubaation jälkeen vastaavaa korrelaatiota ei enää esiintynyt.