Anaerobic dry fermentation of dried chicken manure and kitchen waste - Kukkonen, Tommi (2014)
Kananlannan ja ruokajätteen määrä, jätteiden aiheuttamat ympäristöongelmat sekä resurssipula fossiilisten lannoitevalmisteiden osalta kasvavat sekä Suomessa että globaalisti. Anaerobisella käsittelyllä orgaanisten jätteiden sisältämä energia on hyödynnettävissä biokaasun muodossa. Biokaasun ohella syntyvää mädätejäännöstä voidaan hyödyntää lannoitteena, sillä syötteen ravinteet eivät katoa prosessin aikana. Tässä työssä tutkittiin kuivatetun kananlannan ja tuoreen keittiöjätteen yhteismädätystä kyseisten jakeiden sisältämien energian ja ravinteiden hyödyntämiseksi. Aluksi jätejakeiden sekä niiden erilaisten yhdistelmien metaanintuottopotentiaalia tutkittiin panoskokein 35 °C lämpötilassa. Jätejakeista muodostetun sekoituksen biokaasun tuottoa tutkittiin puolijatkuvassa reaktorissa 35 °C lämpötilassa. Syntyvän mädätteen lannoitepotentiaalia tutkittiin typen ja fosforin pitoisuuksien perusteella.