Oluen hivenainepitoisuuksien analysointi

Tämän Pro gradu -tutkielman kirjallisessa osassa käsiteltiin hivenaineiden tarvetta palautumisen kannalta ja alkoholin tuottamia vaikutuksia palautumiseen. Lisäksi selvitettiin orgaanista ainesta sisältävien näytteiden esikäsittelymenetelmiä ja induktiivisesti kytketyn plasma-optisen emissiospektrom...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Leikas, Juho
Other Authors: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Kemian laitos, Department of Chemistry, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Format: Master's thesis
Language:fin
Published: 2015
Subjects:
Online Access: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/45235
_version_ 1826225699131752449
author Leikas, Juho
author2 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Kemian laitos Department of Chemistry University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_facet Leikas, Juho Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Kemian laitos Department of Chemistry University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto Leikas, Juho Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta Faculty of Sciences Kemian laitos Department of Chemistry University of Jyväskylä Jyväskylän yliopisto
author_sort Leikas, Juho
datasource_str_mv jyx
description Tämän Pro gradu -tutkielman kirjallisessa osassa käsiteltiin hivenaineiden tarvetta palautumisen kannalta ja alkoholin tuottamia vaikutuksia palautumiseen. Lisäksi selvitettiin orgaanista ainesta sisältävien näytteiden esikäsittelymenetelmiä ja induktiivisesti kytketyn plasma-optisen emissiospektrometrin (ICP-OES) käyttöä hivenaineiden analysoinnissa. Ultraääni, mikroaalto, tuhkistus ja muita esikäsittelymenetelmiä ja niiden eroavaisuuksia ja eroja esiteltiin, koska oluen hivenaineanalyysien onnistumiseksi on erityisen tärkeää saada hiilidioksidi poistumaan näytetaustasta ja nämä menetelmät olivat hyväksi havaittuja kyseiseen toimintaan. Oluesta löytyy kirjallisuudesta hyvin vähän tutkimuksia etenkin hivenaineiden pitoisuuksista. Myöskään alkoholin vaikutuksia urheilusta palautumiseen ei ole juurikaan tutkittu ja alkoholia on useimmissa alkoholin terveysvaikutuksia käsittelevissä tutkimuksissa käytetty suuria määriä. Työn kokeellisessa osassa paneuduttiin oluen ja kaupallisten palautusjuomien esikäsittelymenetelmien kehittämiseen ja mittausmenetelmien tuottamiseen ICP-OES:lle. Oluille kehitettiin ultraääniavusteinen typpihappoa hyödyntävä näytteenkäsittelymenetelmä ja palautusjuomille näiden lisäksi tuhkistus. Painotus esikäsittelymenetelmissä oli orgaanisen taustan poistaminen ICP-OES analyysien onnistumiseksi. Oluiden ja palautusjuomien hivenainepitoisuuksien vertailu on myös tehty.
first_indexed 2024-09-11T08:52:23Z
format Pro gradu
free_online_boolean 1
fullrecord [{"key": "dc.contributor.advisor", "value": "V\u00e4is\u00e4nen, Ari", "language": "", "element": "contributor", "qualifier": "advisor", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.author", "value": "Leikas, Juho", "language": null, "element": "contributor", "qualifier": "author", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.accessioned", "value": "2015-02-04T10:54:06Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "accessioned", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.available", "value": "2015-02-04T10:54:06Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "available", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.issued", "value": "2015", "language": null, "element": "date", "qualifier": "issued", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.other", "value": "oai:jykdok.linneanet.fi:1465766", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.uri", "value": "https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/45235", "language": "", "element": "identifier", "qualifier": "uri", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.abstract", "value": "T\u00e4m\u00e4n Pro gradu -tutkielman kirjallisessa osassa k\u00e4siteltiin hivenaineiden tarvetta palautumisen kannalta ja alkoholin tuottamia vaikutuksia palautumiseen. Lis\u00e4ksi selvitettiin orgaanista ainesta sis\u00e4lt\u00e4vien n\u00e4ytteiden esik\u00e4sittelymenetelmi\u00e4 ja induktiivisesti kytketyn plasma-optisen emissiospektrometrin (ICP-OES) k\u00e4ytt\u00f6\u00e4 hivenaineiden analysoinnissa. Ultra\u00e4\u00e4ni, mikroaalto, tuhkistus ja muita esik\u00e4sittelymenetelmi\u00e4 ja niiden eroavaisuuksia ja eroja esiteltiin, koska oluen hivenaineanalyysien onnistumiseksi on erityisen t\u00e4rke\u00e4\u00e4 saada hiilidioksidi poistumaan n\u00e4ytetaustasta ja n\u00e4m\u00e4 menetelm\u00e4t olivat hyv\u00e4ksi havaittuja kyseiseen toimintaan. \r\n\r\nOluesta l\u00f6ytyy kirjallisuudesta hyvin v\u00e4h\u00e4n tutkimuksia etenkin hivenaineiden pitoisuuksista. My\u00f6sk\u00e4\u00e4n alkoholin vaikutuksia urheilusta palautumiseen ei ole juurikaan tutkittu ja alkoholia on useimmissa alkoholin terveysvaikutuksia k\u00e4sitteleviss\u00e4 tutkimuksissa k\u00e4ytetty suuria m\u00e4\u00e4ri\u00e4. \r\n\r\nTy\u00f6n kokeellisessa osassa paneuduttiin oluen ja kaupallisten palautusjuomien esik\u00e4sittelymenetelmien kehitt\u00e4miseen ja mittausmenetelmien tuottamiseen ICP-OES:lle. Oluille kehitettiin ultra\u00e4\u00e4niavusteinen typpihappoa hy\u00f6dynt\u00e4v\u00e4 n\u00e4ytteenk\u00e4sittelymenetelm\u00e4 ja palautusjuomille n\u00e4iden lis\u00e4ksi tuhkistus. Painotus esik\u00e4sittelymenetelmiss\u00e4 oli orgaanisen taustan poistaminen ICP-OES analyysien onnistumiseksi. Oluiden ja palautusjuomien hivenainepitoisuuksien vertailu on my\u00f6s tehty.", "language": "fi", "element": "description", "qualifier": "abstract", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted using Plone Publishing form by Juho Leikas (jualleik) on 2015-02-04 10:54:05.545336. Form: Pro gradu -lomake (https://kirjasto.jyu.fi/julkaisut/julkaisulomakkeet/pro-gradu-lomake). JyX data: [jyx_publishing-allowed (fi) =True]", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Submitted by jyx lomake-julkaisija (jyx-julkaisija@noreply.fi) on 2015-02-04T10:54:06Z\r\nNo. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201502041248.pdf: 2459317 bytes, checksum: 58305e6716ab5835b8323152670c5d74 (MD5)\r\nlicense.html: 4791 bytes, checksum: 6e6cceec4b5854c8ecba9edcce954139 (MD5)", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.description.provenance", "value": "Made available in DSpace on 2015-02-04T10:54:06Z (GMT). No. of bitstreams: 2\r\nURN:NBN:fi:jyu-201502041248.pdf: 2459317 bytes, checksum: 58305e6716ab5835b8323152670c5d74 (MD5)\r\nlicense.html: 4791 bytes, checksum: 6e6cceec4b5854c8ecba9edcce954139 (MD5)\r\n Previous issue date: 2015", "language": "en", "element": "description", "qualifier": "provenance", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.extent", "value": "1 verkkoaineisto (82 sivua)", "language": null, "element": "format", "qualifier": "extent", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.mimetype", "value": "application/pdf", "language": null, "element": "format", "qualifier": "mimetype", "schema": "dc"}, {"key": "dc.language.iso", "value": "fin", "language": null, "element": "language", "qualifier": "iso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights", "value": "In Copyright", "language": "en", "element": "rights", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.other", "value": "ICP-OES", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "other", "schema": "dc"}, {"key": "dc.title", "value": "Oluen hivenainepitoisuuksien analysointi", "language": null, "element": "title", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.type", "value": "master thesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": null, "schema": "dc"}, {"key": "dc.identifier.urn", "value": "URN:NBN:fi:jyu-201502041248", "language": null, "element": "identifier", "qualifier": "urn", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Pro gradu -tutkielma", "language": "fi", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.ontasot", "value": "Master\u2019s thesis", "language": "en", "element": "type", "qualifier": "ontasot", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.faculty", "value": "Faculty of Sciences", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "faculty", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Kemian laitos", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.department", "value": "Department of Chemistry", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "department", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "University of Jyv\u00e4skyl\u00e4", "language": "en", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.contributor.organization", "value": "Jyv\u00e4skyl\u00e4n yliopisto", "language": "fi", "element": "contributor", "qualifier": "organization", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Ep\u00e4orgaaninen ja analyyttinen kemia", "language": "fi", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.discipline", "value": "Inorganic and Analytical Chemistry", "language": "en", "element": "subject", "qualifier": "discipline", "schema": "dc"}, {"key": "dc.date.updated", "value": "2015-02-04T10:54:06Z", "language": "", "element": "date", "qualifier": "updated", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.coar", "value": "http://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc", "language": null, "element": "type", "qualifier": "coar", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.accesslevel", "value": "openAccess", "language": "fi", "element": "rights", "qualifier": "accesslevel", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.publication", "value": "masterThesis", "language": null, "element": "type", "qualifier": "publication", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.oppiainekoodi", "value": "4031", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "oppiainekoodi", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "hivenaineet", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "olut", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "kuntoliikunta", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.subject.yso", "value": "palautuminen", "language": null, "element": "subject", "qualifier": "yso", "schema": "dc"}, {"key": "dc.format.content", "value": "fulltext", "language": null, "element": "format", "qualifier": "content", "schema": "dc"}, {"key": "dc.rights.url", "value": "https://rightsstatements.org/page/InC/1.0/", "language": null, "element": "rights", "qualifier": "url", "schema": "dc"}, {"key": "dc.type.okm", "value": "G2", "language": null, "element": "type", "qualifier": "okm", "schema": "dc"}]
id jyx.123456789_45235
language fin
last_indexed 2025-02-18T10:56:48Z
main_date 2015-01-01T00:00:00Z
main_date_str 2015
online_boolean 1
online_urls_str_mv {"url":"https:\/\/jyx.jyu.fi\/bitstreams\/872ff4b3-cfe6-4efe-aaef-384e1670cf0b\/download","text":"URN:NBN:fi:jyu-201502041248.pdf","source":"jyx","mediaType":"application\/pdf"}
publishDate 2015
record_format qdc
source_str_mv jyx
spellingShingle Leikas, Juho Oluen hivenainepitoisuuksien analysointi ICP-OES Epäorgaaninen ja analyyttinen kemia Inorganic and Analytical Chemistry 4031 hivenaineet olut kuntoliikunta palautuminen
title Oluen hivenainepitoisuuksien analysointi
title_full Oluen hivenainepitoisuuksien analysointi
title_fullStr Oluen hivenainepitoisuuksien analysointi Oluen hivenainepitoisuuksien analysointi
title_full_unstemmed Oluen hivenainepitoisuuksien analysointi Oluen hivenainepitoisuuksien analysointi
title_short Oluen hivenainepitoisuuksien analysointi
title_sort oluen hivenainepitoisuuksien analysointi
title_txtP Oluen hivenainepitoisuuksien analysointi
topic ICP-OES Epäorgaaninen ja analyyttinen kemia Inorganic and Analytical Chemistry 4031 hivenaineet olut kuntoliikunta palautuminen
topic_facet 4031 Epäorgaaninen ja analyyttinen kemia ICP-OES Inorganic and Analytical Chemistry hivenaineet kuntoliikunta olut palautuminen
url https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/45235 http://www.urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-201502041248
work_keys_str_mv AT leikasjuho oluenhivenainepitoisuuksienanalysointi