Oluen hivenainepitoisuuksien analysointi

Tämän Pro gradu -tutkielman kirjallisessa osassa käsiteltiin hivenaineiden tarvetta palautumisen kannalta ja alkoholin tuottamia vaikutuksia palautumiseen. Lisäksi selvitettiin orgaanista ainesta sisältävien näytteiden esikäsittelymenetelmiä ja induktiivisesti kytketyn plasma-optisen emissiospektrom...

Täydet tiedot

Bibliografiset tiedot
Päätekijä: Leikas, Juho
Muut tekijät: Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Faculty of Sciences, Kemian laitos, Department of Chemistry, University of Jyväskylä, Jyväskylän yliopisto
Aineistotyyppi: Pro gradu
Kieli:fin
Julkaistu: 2015
Aiheet:
Linkit: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/45235
Kuvaus
Yhteenveto:Tämän Pro gradu -tutkielman kirjallisessa osassa käsiteltiin hivenaineiden tarvetta palautumisen kannalta ja alkoholin tuottamia vaikutuksia palautumiseen. Lisäksi selvitettiin orgaanista ainesta sisältävien näytteiden esikäsittelymenetelmiä ja induktiivisesti kytketyn plasma-optisen emissiospektrometrin (ICP-OES) käyttöä hivenaineiden analysoinnissa. Ultraääni, mikroaalto, tuhkistus ja muita esikäsittelymenetelmiä ja niiden eroavaisuuksia ja eroja esiteltiin, koska oluen hivenaineanalyysien onnistumiseksi on erityisen tärkeää saada hiilidioksidi poistumaan näytetaustasta ja nämä menetelmät olivat hyväksi havaittuja kyseiseen toimintaan. Oluesta löytyy kirjallisuudesta hyvin vähän tutkimuksia etenkin hivenaineiden pitoisuuksista. Myöskään alkoholin vaikutuksia urheilusta palautumiseen ei ole juurikaan tutkittu ja alkoholia on useimmissa alkoholin terveysvaikutuksia käsittelevissä tutkimuksissa käytetty suuria määriä. Työn kokeellisessa osassa paneuduttiin oluen ja kaupallisten palautusjuomien esikäsittelymenetelmien kehittämiseen ja mittausmenetelmien tuottamiseen ICP-OES:lle. Oluille kehitettiin ultraääniavusteinen typpihappoa hyödyntävä näytteenkäsittelymenetelmä ja palautusjuomille näiden lisäksi tuhkistus. Painotus esikäsittelymenetelmissä oli orgaanisen taustan poistaminen ICP-OES analyysien onnistumiseksi. Oluiden ja palautusjuomien hivenainepitoisuuksien vertailu on myös tehty.