Digitaalisuuden vaikutus keskittymiseen esikouluikäisillä lapsilla - Kaibijainen, Maija; Liimatainen, Salla (2014)
Teknologian käyttö on levinnyt yhä laajemmin yhteiskunnassamme. Digitaali- sia laitteita käytetään niin vapaa-ajalla, harrastuksissa kuin koulussakin. Kou- lussa digitaalisia laitteita hyödynnetään yhä enemmän opetuksessa ja yhä nuo- remmille lapsille. Lisäksi digitaalisia laitteita käytetään hyväksi keskittymishäi- riöisten lasten opetuksessa. On myös huomattavaa, kuinka niiden mukaansa tempaavuus saa unohtamaan ympäröivän maailman. Tässä työssä tutkimme onko oppimisalustan digitaalisuus sellainen asia, jolla on vaikutusta lapsen keskittymiseen. Tutkimuksessa esikouluikäiset lapset tekivät saman keskittymistehtävän sekä tabletilla että paperilla. Koetilanne nau- hoitettiin videolle, josta observoimme lasten keskittymistä tehtävään. Observoi- dusta datasta sekä tehtävän tuloksesta laadimme keskittymismittarin, jonka ar- voille suoritimme tilastollisen analyysin. Tarkastelimme myös tekijöitä, joilla saattaisi olla vaikutuksia lasten tehtävässä keskittymiseen. Tällaisia tekijöitä oli- vat lapsen sukupuoli ja tablettikäyttökokemus sekä mieltymys alustaa kohtaan. Tulokset osoittivat, että tehtävän alustalla ei ole vaikutusta keskittymi- seen. Se, että tablettipelit ovat niin mukaansa tempaavia voi olla selitettävissä niiden tuomilla lisillä, kuten väri- ja äänitehosteilla tai välittömällä palautteella. Pelkkä digitaalisuus sitä ei kuitenkaan selitä. Tablettikäyttökokemuksella ja mieltymyksellä alustaa kohtaan ei myöskään ollut vaikutusta keskittymiseen. Sen sijaan tehtävien sisällöllä oli vaikutusta, etenkin sukupuolien välillä. Pojat keskittyivät paremmin numerotehtäviin, ja tytöt kirjaintehtäviin. Digitaalilaitteet tuovat uusia mahdollisuuksia opetukseen ja toimivat ope- tuksessa hyvänä lisänä. Ne eivät kuitenkaan ole lapsen kognition kannalta yli- voimaisia perinteisiin opetusmenetelmiin verrattuna. Näin ollen opetuksessa on hyvä yhdistää molempia tapoja. Myös lapsen oman mielikuvituksen ja luovuu- den kehittymisen kannalta olisi hyvä, ettemme olisi täysin ohjelmistokehittäjien mielikuvituksen armoilla.