Unen laadun ja pituuden vaikutukset fyysiseen aktiivisuuteen ja submaksimaaliseen aerobiseen kestävyyteen - Santala, Eija (2014)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia unen laadun ja pituuden sekä näiden yhteisvaikutuksia fyysiseen aktiivisuuteen. Lisäksi tarkasteltiin yhden yön unen laadun ja pituuden vaikutusta seuraavana päivänä tapahtuvaan submaksimaaliseen aerobiseen kestävyyssuoritukseen. Tutkimus suoritettiin Kainuun prikaatissa ja tutkimukseen osallistui 33 sotilaspalvelukseen astunutta suomalaista varusmiestä (ikä 20 ± 0.3 vuotta). Tutkimusaineisto kerättiin kahdeksan viikon sotilaallisen peruskoulutuksen palvelusviikkojen kaksi, neljä ja kahdeksan mittausaineistosta. Viikkojen kaksi ja neljä peruskoulutus tapahtui varuskunnan alueella ja viikon kahdeksan maasto-olosuhteissa. Tutkittavien unen laatu ja pituus sekä päivän aikana tapahtuva fyysinen aktiivisuus mitattiin aktiivisuusmittarilla (Polar AW200 Activity Monitor). Submaksimaalinen aerobinen suorituskyky arvioitiin 45 minuutin submaksimaalisen marssitestin sykkeen ja veren laktaatin vastearvoista. Tämän tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että unen laadulla ja pituudella eikä niiden yhteisvaikutuksella ole vaikutusta seuraavana päivänä tapahtuvaa fyysiseen aktiivisuuteen varusmieskoulutuksen aikana. Unen laadulla ei ole myöskään vaikutusta sydämen sykkeeseen ja veren laktaattien vastearvoihin submaksimaksimaalisessa aerobisessa kestävyyssuorituksessa. Sen sijaan pitkä uni korreloi negatiivisesti submaksimaalisen kuormituksen laktaattivasteeseen siten, että mitä pitempi uni sitä alhaisempi veren laktaattipitoisuus. Avainsanat: unenlaatu, unen pituus, fyysinen aktiivisuus, suorituskyky