Blogissa julkaistujen tuotearvioiden vaikutukset kuluttajan erä- ja retkeilytuotteiden ostopäätösprosessissa - Kontturi, Tiina (2014)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää erä- ja retkeilytuotteiden osalta mihin ostopäätösprosessin vaiheisiin blogissa julkaistuilla tuotearvioilla on vaikutusta. Sen lisäksi haluttiin selvittää millaisena blogin lukijat näkevät luotettavan tuotearvion, ja onko blogin lukijoille tärkeää tietää arvostellun tuotteen alkuperä. Tutkimuksen motivaationa oli selvittää millainen blogi on markkinoijan tai tuotteen valmistajan kannalta hyvä vertaisarvion lähde. Lisäksi tutkimus antaa käsityksen bloggaajille luotettavasta tuotearvostelusta. Tutkimus koostuu kirjallisuuskatsauksesta sekä laadullisesta empiirisestä osuudesta. Kirjallisuuskatsauksessa käsitellään blogeja ja blogien tyypittelyä, sekä kuluttajan ostopäätösprosessia. Empiirinen osuus toteutettiin teemahaastatteluina Terveiset ravintoketjun huipulta-blogin lukijoille. Tutkimuksessa tuli ilmi, että blogiin julkaistuilla tuotearvioilla on vaikutusta kaikkiin kuluttajan ostopäätösprosessin vaiheisiin. Eniten blogissa julkaistuilla tuotearvioilla oli vaikutusta kuluttajan ostopäätösprosessin kolmanteen, vaihtoehtojen vertailun, vaiheeseen. Eniten blogissa julkaistuja tuotearvioita luettiin hinnakkaampien tuotteiden ostopäätösprosessiin liittyen. Merkittävää oli, että tuotteen korkeamman hinnan lisäksi tuotearvioita blogeista luettiin myös ajan ja vaivan säästämiseksi. Blogissa julkaistusta tuotearviosta luotettavan teki bloggaajan puolueettomuus. Bloggaajan oli nostettava arvioinnissa hyvien tuoteominaisuuksien lisäksi esille myös tuotteen negatiiviset ominaisuudet. Lisäksi blogissa julkaistun tuotearvion luotettavuuteen vaikutti bloggaajan tuttuus ja käsitys, joka hänestä on lukijalle muodostunut tekstien kautta. Bloggaajan asiantuntevuus ja harrastuneisuus nähtiin tärkeimpinä asioina luottamuksen syntymiselle. Arvioidun tuotteen alkuperän ilmoittamisen tärkeys jakoi mielipiteet lähes tasan. Arvostellun tuotteen alkuperän ilmoittaminen nähtiin tärkeänä, jotta tuotearvosteluun osattaisiin suhtautua kriittisemmin. Tuotearvion luotettavuus laski, kun tuote oli saatu lahjaksi tai lainaan maahantuojalta tai valmistajalta. Tuotearvion luotettavuutta lisäsi lahjaksi saadusta tuotteesta puolueettomasti kirjoitettu tuotearvio. Tuotteen alkuperän ilmoittamista ei pidetty tärkeänä, kun lukijalla oli syntynyt luottamus bloggaajaan.